Militari români de la baza Mihail Kogălniceanu reţinuţi în dosarul “combustibilului furat”

Exercitii militare pe aeroportul Kogalniceanu.
Exercitii militare pe aeroportul Kogalniceanu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Şapte militari români de la baza militară americană “Mihail Kogălniceanu” şi un civil au fost reţinuţi miercuri de procurorii militari, fiind acuzaţi de delapidare şi furt, relatează Ziare.com.

Procurorii susţin că suspecţii ar fi luat combustibilul destinat elicopterelor şi avioanelor care fac misiuni NATO de poliţie aeriană.

Potrivit sursei citate, marţi, au avut loc percheziţii domiciliare efectuate de procurorii de la Parchetul Militar, în mai multe localităţi din Constanţa, într-un dosar ce vizează furtul a şapte tone de combustibil destinat avioanelor din baza NATO.

Oamenii legii au dus la audieri, la Poliţia Transporturi, aproximativ 60 de persoane, dintre care 22 având calitatea de suspecţi.

Reamintim că, la sfârşitul lunii septembrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat 26 de percheziţii la baza Mihail Kogălniceanu, la sediul unor firme şi la domiciliile unor persoane fizice.

Mai reamintim că, în noiembrie 2021, şi procurorii DIICOT au făcut percheziţii domiciliare într-un dosar vizând destructurarea unei grupări care fura motorină din baza militară americană din judeţul Constanţa.

Conform DIICOT, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii infracţiunii de furt calificat prin sustragerea de combustibili lichizi aparţinând guvernului SUA, în special motorină, din baza militară, precum şi din zonele dedicate efectuării unor exerciţii tactice militare situate pe raza judeţului Constanţa.

Procurorii susţin că membrii acestei grupări au sustras diverse cantităţi de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unităţii militare din baza militară americană, prejudiciul reclamat de guvernul federal al SUA fiind de 2 milioane de dolari.