Miliţie neonazistă pro-Kremlin incită la tortură şi crimă în Ucraina

Camere de tortura
Camere de tortura (Twitter)

O grupare neonazistă pro-Kremlin activă în Ucraina incită la atrocităţi împotriva prizonierilor de război şi susţine în mod explicit torturarea prizonierilor, inclusiv prin "îndepărtarea unor părţi ale corpului". Autointitulată "Task Force Rusich", gruparea luptă în Ucraina în numele Kremlinului şi are legături cu celebrii mercenari din Grupul Wagner.

Un mesaj postat la 22 septembrie pe canalul Telegram al grupării Rusich pledează pentru "distrugerea prizonierilor pe loc", scrie Guardian.

Adam Hadley, directorul executiv al Tech Against Terrorism, o iniţiativă cu sediul la Londra susţinută de Naţiunile Unite, a declarat:

"Rusich, un grup deschis neonazist care foarte probabil operează în numele Kremlinului, a promovat comiterea de crime de război în acest conflict.

"În ciuda afirmaţiilor lui Putin, acţiunile Rusich în conflict demonstrează proeminenţa îngrijorătoare a grupurilor neonaziste care comit atrocităţi în numele Kremlinului."

Luptătorii Rusich, cunoscuţi pentru brutalitatea lor în Siria şi în războiul din 2014 din Crimeea, au fost văzuţi în regiunea ucraineană Donbas, Herson şi în regiunea Harkiv.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat la 15 septembrie că ia măsuri economice împotriva grupării Rusich, pe care a legat-o de Grupul Wagner. Acesta a descris Rusich ca fiind "un grup paramilitar neonazist care a participat la lupte alături de armata rusă în Ucraina".

Hadley a mai declarat: "Încurajăm cu tărie alte democraţii să ia în considerare aplicarea unor sancţiuni semnificative împotriva lui Rusich şi să analizeze dacă este oportună desemnarea lui Rusich sau a Grupului Wagner drept organizaţie teroristă".

"Credem că o desemnare mai largă a Rusich va reduce aproape sigur în mod semnificativ capacitatea sa de a coordona atacuri, de a recruta militanţi şi de a răspândi propagandă folosind platforme de internet şi aplicaţii de mesagerie."

Postarea de pe Telegram a grupării Rusich conţine instrucţiuni specifice şi detaliate pentru adepţii canalului privind "eliminarea prizonierilor de război din forţele armate ale Ucrainei".

Punctele sale cheie includ, de asemenea, instrucţiuni explicite de ucidere a prizonierilor după interogatoriu şi încurajează obligarea familiilor prizonierilor ucişi să plătească sume de bani către Rusich pentru a găsi corpurilor celor dragi.

Capturarea ucrainenilor nu trebuie raportată comandamentului pro-Kremlin, iar dacă trebuie să se facă un raport, acesta trebuie să spună că prizonierul este deja rănit sau pe moarte, se menţionează în mesajul grupării neonaziste.

Postarea pare să fi fost făcută ca răspuns la recenta eliberare negociată a prizonierilor de către Rusia, care a inclus cinci britanici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe