Ministerul Apărării a făcut anunţul: 45 de tone de echipament medical au sosit în România

Aeronava C-17 Globemaster III inainte de plecarea din Seul.
Aeronava C-17 Globemaster III inainte de plecarea din Seul. (Facebook - Aeronews)

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că joi dimineaţă au sosit în ţară, de la Seul, pe Aeroportul Otopeni, 45 de tone de echipament medical. Este vorba despre 100.000 de combinezoane de protecţie, achiziţionate de statul român prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în ţara noastră.

Potrivit unei postări publicate pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale, transportul a fost asigurat cu o aeronavă C-17 Globemaster III, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic.

Unul dintre comandanţii echipajelor care operează aeronava pe timpul acestei misiuni este locotenent-comandorul George Crăciun, pilot din Forţele Aeriene Române, detaşat în cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic.

45 de tone de echipament medical sosite de la Seul pe aeroportul Otopeni
45 de tone de echipament medical sosite de la Seul pe aeroportul Otopeni (Facebook - MApN)

Ministerul Apărării Naţionale anunţase, cu o zi în urmă, că a solicitat Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria desfăşurarea unei misiuni aeriene de urgenţă pentru transportul a aproximativ 45 de tone de echipament medical de la Seul la Bucureşti.

Precizăm că, în anul 2008, România a semnat, în calitate de membru fondator, Memorandumul de Înţelegere pentru constituirea Capabilităţii de Transport Aerian Strategic, alături de alte nouă ţări NATO - Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA şi Ungaria, dar şi două state membre ale Parteneriatului pentru Pace: Finlanda şi Suedia.

Vă invităm să urmăriţi materialul video