Ministerul Apărării şi misiuni diplomatice, ţinta unor atacuri cibernetice

(photos.com)
Epoch Times România
16.01.2013

Mai multe instituţii din Republica Moldova, printre care Ministerul Apărării, precum şi misiuni diplomatice au fost ţinta unor atacuri cibernetice, conform unui raport al companiei de software antivirus Kaspersky Lab.

O reţea internaţională de hackeri a atacat resursele informatice ale subdiviziunilor guvernamentale, misiunilor diplomatice şi institutelor folosind un virus foarte puternic.

Virusul se afla deja în patru sisteme informatice ale Guvernului de la Chişinău, în cele ale Ministerului Apărării şi ale misiunilor diplomatice moldoveneşti.

Ministrul Apărării din R. Moldova, Vitalie Marinuţa, a dezvăluit că subalternii săi s-au mai confruntat cu această situaţie. „În 2008 am avut un virus care copia ID-urile calculatoarelor. Specialiştii noştri au lucrat trei zile pentru a-l neutraliza“, a spus oficialul.

Kaspersky Lab a identificat peste 1.000 de fişiere periculoase expediate de către hackerii din spatele operaţiunii „Octombrie Roşu“. Acestea sunt trimise fie de pe adrese de e-mail anonime, fie de pe adrese ale organizaţiilor deja afectate de virus, sub forma de tabele Excel si fişiere Word cu denumiri variate. De îndată ce a fost salvat, fişierul descărca un executabil care rula alte trei fişiere, acestea extrăgând datele dorite de hackeri.

În ultimii cinci ani virusul a afectat reţele din 43 de ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor