Ministerul Sănătăţii, executat silit pentru tragedia de la Maternitatea Giuleşti

Deşi dator cu doar a 12-a parte din suma cuvenită familiilor bebeluşilor ucişi sau răniţi în incendiul de la maternitatea Giuleşti, Ministerul Sănătăţii se vede obligat să plătească singur toţi banii.
” Situaţia Adolescenţilor în România ”, studiu lansat de UNICEF şi  Ministerul Tineretului şi Sportului. În imagine,Nicolae Bănicioiu, ministrul MTS
” Situaţia Adolescenţilor în România ”, studiu lansat de UNICEF şi Ministerul Tineretului şi Sportului. În imagine,Nicolae Bănicioiu, ministrul MTS (Epoch Times România)

Ministerul Sănătăţii este obligat să suporte, de unul singur, toate daunele ce trebuie plătite în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti, din 2010, în urma căruia şi-au pierdut viaţa şase bebeluşi. Potrivit Mediafax, instituţia a primit o somaţie de executare silită pentru întreaga sumă de peste 4 milioane de euro reprezentând daune în urma tragediei de acum 5 ani.

Executarea silită ar urma sa aibă loc marţi, la ora 10.00, a declarat, vineri seară, pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Potrivit purtătorului de cuvânt, deşi ministerului îi revenea să plătească a 12-a parte din cei aproximativ 4 milioane de euro ce ar urma să revină familiilor bebeluşilor care au murit sau au fost răniţi în incendiu, executorii somează instituţia să plătească întreaga sumă, în baza unei alte decizii a instanţei, pe care ministerul o va contesta.

Reamintim că pe 16 august 2010, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din Secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", a izbucnit un incendiu în urma căruia şase nou-născuţi aflaţi în salon au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave.

Concluziile expertizei tehnice elaborate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă - Insemex din Petroşani au concluzionat că incendiul izbucnit s-a datorat supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.

În aprilie a.c., Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat sentinţa definitivă în acest caz. Asistenta Florentina Cîrstea, care era de serviciu, dar nu se afla în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi când a izbucnit incendiul, a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare, fostul manager al Maternităţii profesorul Bogdan Marinescu a fost şi el condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare iar electricianul Gigel Oprea, la 1 an de închisoare cu suspendare.

De asemenea, judecătorii i-au obligat, în solidar pe inculpaţii Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu", Florentina Cîrstea, Gigel Oprea şi Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giuleşti în solidar cu părţile responsabile Ministerul Sănătăţii şi Municipiul Bucureşti – prin primarul general, la plata mai multor sume de bani, însumând 4.231.500 de euro.