Miniştrii de externe ai G8 discută despre Siria, Iran şi Coreea de Nord

Epoch Times România
12.04.2012

Miniştrii de externe din Grupul principalelor Opt naţiuni industrializate se întâlnesc la Washington pentru discuţii care includ violenţa continuă din Siria, negocierile nucleare cu Iranul şi planurile Coreei de Nord de lansare de rachete, potrivit VOA.

Secretarul american de stat Hillary Clinton susţine că reuniunea este o oportunitate de a discuta multe probleme globale care necesită conducerea comună a ţărilor G8. În fruntea ordinii de zi: Siria.

"Suntem alarmaţi de violenţa în curs de desfăşurare din Siria şi suntem preocupaţi de problemele cu care se confruntă trimisul special Kofi Annan, pe măsură ce încearcă să determine semnarea unui acord de încetare a focului şi încheierea violenţei", a declarat secretarul Clinton.

În cadrul G8, Statele Unite ale Americii, Franţa şi Regatul Unit au solicitat preşedintelui sirian Bashar al-Assad să demisioneze, pentru a se realiza o tranziţie democratică şi a pune capăt violenţei politice care durează de 13 luni. Rusia l-a susţinut pe preşedintele Assad, în timp ce se luptă cu opoziţia şi continuă să vândă arme Siriei.

Secretarul Clinton şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov se vor întâlni pentru a discuta separat despre Siria, după o scurtă video-conferinţă cu ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, privind trupele siriene care au tras în refugiaţii sirieni din interiorul Turciei.

Pe când Turcia urmează să găzduiască sâmbătă o nouă rundă de discuţii privind programul nuclear al Iranului, secretarul Clinton susţine că miniştrii de externe ai G8 consideră că este o oportunitate ca Teheranul să abordeze serios preocupările comunităţii internaţionale cu privire la ambiţiile sale nucleare.

Iranul susţine că programul său nuclear are scopuri civile paşnice şi nu este conceput pentru a dezvolta arme nucleare.

Un impas similar se referă la Coreea de Nord, unde oficialii pregătesc lansarea unei rachete despre care Phenianul susţine că va plasa un satelit pe orbită.

"Aceasta încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU", a spus ea. "Cred că împărtăşim cu toţii un interes puternic pentru stabilitate în Peninsula Coreeană şi vom discuta despre calea optimă de urmat pentru a realiza acest lucru."

Secretarul Clinton a afirmat că miniştrii de externe ai G8 vor discuta şi despre aspecte transnaţionale, inclusiv terorism, piraterie, securitate alimentară şi sprijin pentru schimbările democratice din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor