Ministru din cabinetul lui Netanyahu: Nu există o naţiune palestiniană. Nu există o istorie palestiniană

Bezalel Smotrich
Bezalel Smotrich (YouTube Screenshot)

Un ministru israelian înflăcărat a afirmat că nu există o "naţiune palestiniană", în timp ce noua coaliţie guvernamentală israeliană, cea mai dură de până acum, a continuat luni cu o parte a planului său de revizuire a sistemului judiciar.

Coaliţia premierului Benjamin Netanyahu a declarat că promovează o parte esenţială a revizuirii - care ar oferi coaliţiei controlul asupra persoanelor care devin magistraţi - înainte ca Parlamentul să ia o pauză de vacanţă de o lună săptămâna viitoare, relatează Associated Press.

Această evoluţie a avut loc la o zi după ce o delegaţie israeliană şi palestiniană, la o întâlnire în Egipt, mediată de oficiali egipteni, iordanieni şi americani, s-a angajat să ia măsuri pentru a reduce tensiunile care afectează regiunea înainte de un sezon de sărbători sensibil.

În timp ce negociatorii emiteau un comunicat comun, ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich, a ţinut un discurs la Paris în care a afirmat că noţiunea de popor palestinian este artificială.

"Nu există o naţiune palestiniană. Nu există o istorie palestiniană. Nu există o limbă palestiniană", a declarat el în Franţa, duminică târziu. El a vorbit la un eveniment în memoria unui activist de dreapta franco-israelian care a negat existenţa unei naţiuni palestiniene şi a susţinut anexarea Cisiordaniei. La pupitru a fost împodobit cu ceea ce părea a fi o imagine care arăta harta Israelului care includea Cisiordania, Gaza şi Iordania.

Ministerul de Externe al Iordaniei a declarat că apariţia lui Smotrich cu această icoană a fost un "act inflamator nesăbuit şi o încălcare a normelor internaţionale şi a tratatului de pace" dintre cele două ţări.

Ulterior, acesta l-a convocat pe ambasadorul Israelului pentru comentariile lui Smotrich.

Ahmed Abu Zaid, un purtător de cuvânt al Ministerului egiptean de Externe, a declarat că remarcile ministrului israelian "neagă faptele istoriei şi ale geografiei... (şi) subminează eforturile menite să obţină calmul între părţile palestiniană şi israeliană".

Luni seara, Ministerul israelian de Externe a publicat o declaraţie în care a afirmat că se angajează să respecte acordul de pace încheiat între cele două ţări în 1994.

"Nu a existat nicio schimbare în poziţia statului Israel, care recunoaşte integritatea teritorială a Regatului Haşemit", se arată în declaraţie.

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a declarat că remarcile lui Smotrich sunt "o dovadă concludentă a ideologiei sioniste extremiste şi rasiste care guvernează partidele din actualul guvern israelian".

La Bruxelles, şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a precizat că remarcile ministrului "cu siguranţă nu pot fi tolerate".

"Trebuie să deplâng acest comentariu inacceptabil. Este greşit, este lipsit de respect, este periculos, este contraproductiv să spui astfel de lucruri într-o situaţie care este deja foarte tensionată", a declarat Borrell reporterilor după ce a prezidat o reuniune a miniştrilor de externe şi ai apărării din UE. "V-aţi putea imagina dacă un lider palestinian ar fi spus că statul Israel nu există. Care ar fi fost reacţia?"

Borrell a făcut apel la guvernul israelian "să dezmintă aceste comentarii şi să înceapă să lucreze cu toate părţile pentru a dezamorsa tensiunile".

Lider al coloniştilor de extremă dreapta care se opune înfiinţării unui stat palestinian, Smotrich are un istoric de declaraţii ofensatoare la adresa palestinienilor.

Spre exemplu, luna trecută, el a cerut ca oraşul palestinian Hawara din Cisiordania să fie "şters" după ce coloniştii evrei radicali au năvălit în oraş ca răspuns la un atac armat care a ucis doi israelieni. Smotrich şi-a cerut ulterior scuze după un scandal internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe