Ministrul Agriculturii, promisiune pentru fermierii români: "30 de zile, în România nu va intra un bob de grâu din Ucraina"

(pexels.com)

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le-a promis fermierilor că, timp de 30 de zile, nu va intra niciun bob de grâu sau de porumb din Ucraina şi că singurii care vor beneficia de licenţiere pe zona cerealelor vor fi fermierii şi procesatorii români.

"În momentul de faţă, în România nu a intrat şi nu va intra un bob de grâu din Ucraina. Mai mult de atât, până la ora 24:00, aşteptăm planul transmis de Ucraina. Au transmis un plan provizoriu la care MADR şi Guvernul României au adus argumente pentru a încerca să licenţiem împreună societăţile comerciale, care vor încerca să facă o relaţie comercială între România şi Ucraina. Vreau să-i asigur pe toţi fermierii români, să stea calmi, pentru că nu va intra pe o perioadă de 30 de zile niciun bob de cereale din Ucraina", a declarat Florin Barbu, citat de Agerpres, la finalul unei întâlniri cu asociaţiile fermierilor români.

Barbu a mai precizat că va transmite omologului ucrainean punctul de vedere al MADR şi al Guvernului României privind licenţierea societăţilor din România.

"Vreau să transmit un singur lucru: singurele societăţi care pot beneficia de aceste licenţe sunt doar fermieri şi procesatori români", a susţinut Barbu.

Ministrul Agriculturii a mai transmis că în 30 de zile trebuie să se realizeze aceste licenţe, atât pe teritoriul Ucrainei, cât şi pe teritoriul României, iar în cazul în care "se va forţa şi se va încerca să se aducă 1 kg de grâu sau de porumb în România", ordinul de interdicţie este pregătit şi acesta va fi dat şi publicat în Monitorul Oficial.

La rândul său, preşedintele Pro Agro, Ionel Arion, a transmis că fermierii sunt dispuşi să aştepte 30 de zile pentru implementarea acestui mecanism, iar dacă nu vor fi respectate aceste decizii, vor reacţiona în consecinţă.