Ministrul Apărării dă ordin de demontare a unui tanc sovietic. Socialiştii se agită

Ministrul Apărării al Republicii Moldova, cunoscut pentru acţiunile şi declaraţiile sale împotriva armatei ruse din Transnistria, iată că vine cu o nouă declaraţie care îi nemulţumeşte din nou pe socialişti. Acesta decide să demonteze un tanc sovietic din raionul Ungheni.
Socialiştii păzesc un tanc sovietic care urmează să fie demontat
Socialiştii păzesc un tanc sovietic care urmează să fie demontat (facebook.com / ghenadi.mitriuc)

Tancurile sovietice care se mai află încă pe teritoriul Republicii Moldova, cu ţevile tunurilor îndreptate spre Uniunea Europeană şi NATO, trebuie duse la muzeu. Declaraţia aparţine ministrului Apărării, Anatol Şalaru care consideră că e timpul ca acest popor să-şi ia istoria înapoi, iar desovietizarea şi decomunizarea Republicii Moldova trebuie să continue.

„Monumentele criminalului Lenin îşi au locul doar la groapa de gunoi a istoriei. Nu ne putem integra în Europa cu ajutorul tancurilor, simbol al ocupaţiei sovietice, al execuţiilor în masă, al deportărilor în GULAG, al foametei organizate şi al deznaţionalizării. Dacă vrem să construim o societate nouă e necesar să ne debarasăm de acest balast al trecutului”, a scris Şalaru într-un mesaj pe contul său de Facebook.

După aceste declaraţii Şalaru a decis ca tancul sovietic din localitatea Corneşti, raionul Ungheni, trebuie demontat, lucru care s-ar putea întâmpla pe parcursul zilei de miercuri. Potrivit radiochisinau.md, acţiunea este coordonată de colonelul Vitalie Ciobanu, şeful Centrului de cultură şi istorie militară a Armatei Naţionale.

Mai mulţi deputaţi şi activişti socialişti, au aflat despre decizia pe care urma s-o ia ministrul Şalaru, astfel că toată noaptea trecută au stat de veghe asupra tancului. Deci, aceştia au păzit tancul sovietic de la Corneşti, pentru a se asigura că acesta este în siguranţă.

„Ne aflăm lângă monumentul de la Corneşti. Tancul IS-3 (Iosif Stalin) a fost scos din râul Prut în 1982. Şalaru a dat ordin ca monumentul să fie demontat, dar nu-i va reuşi acest lucru. Ne vom afla aici atât cât va fi nevoie”, au afirmat socialiştii.

Menţionăm că în urmă cu două zile, Şalaru scria că pe 1 Decembrie, la invitaţia preşedintelui României, Klaus Iohannis, va participa la parada ce va avea loc în centrul Bucureştiului şi unde, alături de soldaţii din România şi alte ţări NATO, vor defila şi bravii soldati din Republica Moldova. Cu această ocazie, ministrul Apărării a ţinut să invite toţi basarabenii din Bucureşti şi din România să participe la această sărbătoare a tuturor românilor.