Ministrul Apărării francez avertizează manifestanţii: “Strada” a declanşat ascensiunea lui Hitler

Ministrul Apărării, Florence Parly, l-a criticat pe Jean-Luc Melenchon, declarând că acesta subminează democraţia când afirmă că reformele preşedintelui Emmanuel Macron alimentează o “lovitură de stat socială”.
Ministrul francez al apărării, Florence Parly.
Ministrul francez al apărării, Florence Parly. (Getty Images)

Jean-Luc Melenchon, liderul stângii radicale, a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a protesta împotriva agendei preşedintelui Macron, care favorizează companiile.

Parly a mai susţinut că cel mai dur critic al preşedintelui nu este un opozant politic “util”.

Într-un interviu cu postul de radio Europa 1, Parly a afirmat: “Melenchon pune sub semnul îndoielii legitimitatea rezultatelor alegerilor prezidenţiale.

“Avem un preşedinte (care a câştigat alegeri democratice şi) al cărui partid a câştigat cu o majoritate absolută în Parlament, în alegerile legislative de acum 5 luni.

“Şi, totuşi, Melenchon pune sub semnul îndoielii în mod constant votul universal... el discută din afara cadrului democratic, ceea ce este şocant”.

De asemenea, Parly l-a acuzat pe Melenchon de ipocrizie, susţinând că liderul stângii radicale a etichetat reformele dure ale preşedintelui Macron ca o “lovitură socială” când, de fapt, reformele proiectate pentru a transforma Franţa în mod profund au fost mereu o parte esenţială a programului politic al preşedintelui.

“Melenchon cere oamenilor care se opun planurilor guvernamentale de reformă să iasă în stradă pentru a protesta, deoarece, conform declaraţiilor sale, democraţia se află în stradă."

“Şi protestul este un drept în orice societate democratică. Dar, după cum văd eu lucrurile, strada este cea care l-a propulsat pe Hitler la putere.", a declarat Parly

“Melenchon nu este un opozant util. El doreşte să facă multă gălăgie şi face multă gălăgie. Dar nu este util. O democraţie sănătoasă are nevoie de o opoziţie puternică, dar utilă”, a mai susţinut ministrul Apărării.

Melenchon, liderul partidului La France Insoumise (“Franţa nesupusă”), a declanşat nemulţumiri luna trecută după ce a declarat, în timpul unui protest în masă împotriva reformării Codului muncii, că “strada” “a răsturnat regi ai Franţei” şi a “alungat naziştii”. Melenchon, care a răspuns de fapt unei afirmaţii anterioarea lui Macron că “democraţia nu este în stradă”, s-a confruntat ulterior cu un val de condamnări după ce tabăra lui Macron l-a acuzat că a comparat actualul guvern francez cu regimul nazist, acuzaţie negată de liderul stângii radicale franceze.