Ministrul de Externe: Marea Britanie va introduce Legea Magniţki după Brexit


 
Mormântul proeminentului avocat anticoruptie Serghei Magniţki.
Mormântul proeminentului avocat anticoruptie Serghei Magniţki. (Captură Foto)

După Brexit, Marea Britanie va introduce legi pentru a îngheţa activele celor consideraţi responsabili de abuzurile masive asupra drepturilor omului, a declarat duminică ministrul de Externe, Dominic Raab.

Statele Unite au adoptat o lege cunoscută sub numele de Legea Magnitsky în 2012, în temeiul căreia a impus interdicţii de viză şi îngheţarea activelor unor oficialili ruşi legaţi de moartea lui Serghei Magniţki, un avocat rus arestat în 2008 după ce a susţinut că oficialii ruşi erau implicaţi în fraudă fiscală la scara largă, în valoare de 220 milioane USD.

Scandalul era cu atât mai mare cu cât viza acţiuni împotriva unuia dintre investitorii majori în Rusia la acel moment.

Magniţki a murit într-o închisoare din Moscova în 2009, după ce s-a plâns în jurnalul său de rele tratamente şi bătăi.

Moscova a ţinut să întineze memoria celui care a îndrăznit să înfrunte mafiile formate din apropiaţi ai puterii de la Kremlin, acuzându-l postum de fraudă şi evaziune fiscală, în cadrul unui proces care nu a făcut altceva decât să arate controlul politic exercitat de Kremlin asupra Justiţiei ruse.

Legea Magniţki a fost votată pe timpul administraţiei Obama, cu sprijin bipartizan, un caz rar în istoria frământată a Congresului din ultimii ani.

La începutul mandatului său, preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv - numit Global Magniţki Act - care a sporit aplicabilitatea legii, vizând orice persoană responsabilă de încălcări ale drepturilor omului.

De atunci, Bill Browder - fostul angajator al lui Serghei Magniţki şi unul dintre cei care face eforturi pentru introducerea unei asemenea legi în ţările civilizate - a susţinut cu succes introducerea legislaţiei în Canada, depunând eforturi pentru o evoluţie identică în Marea Britanie.

"Vom introduce o lege Magniţki în Marea Britanie, pentru a pune interdicţii de viză şi îngheţarea activelor persoanelor considerate responsabile pentru abuzuri grave ale drepturilor omului, inclusiv tortura", a declarat Raab la conferinţa anuală a partidului de la Manchester.

În 2018, parlamentul britanic a aprobat un aşa-numit „amendament Magniţki” la Legea privind sancţiunile şi combaterea spălării banilor - care dă guvernului puterea de a impune sancţiuni persoanelor care comit încălcări grave ale drepturilor omului.

Raab nu a oferit alte detalii cu privire la planurile privind noua legislaţie şi cum ar diferi ele de cea existentă.