Ministrul de Finanţe: Marea Britanie va părăsi UE la 31 octombrie

O pancartă cu un mesaj anti-Brexit
O pancartă cu un mesaj anti-Brexit (Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images)

Conform legislaţiei actuale, Regatul Unit are dreptul să solicite o prelungire de 3 luni la Brexit pe data de 19 octombrie, dacă nu este asigurat un acord care să menţină relaţiile comerciale cu UE până la termenul limită de 31 octombrie.

Dar Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană la 31 octombrie, poate cu un acord, a declarat luni ministrul Finanţelor britanice, Sajid Javid, pentru ITV.

"Dacă nu putem încheia un acord, cred că este important să plecăm oricum. Nu este perfect, dar este potrivit să plecăm pe 31", a spus Javid.

În acelaşi timp, ministrul a refuzat să precizeze cum intenţionează guvernul să furnizeze Brexit-ul într-un scenariu fără acord.

"Legislaţia pe care parlamentul a adoptat-o, desigur, a îngreunat lucrurile, dar este clar că politica noastră este complet neschimbată: vom pleca pe 31", a declarat Javid.

Într-un interviu separat, Javid a afirmat pentru Sky News că are încredere totală în primul ministru şi în cuvântul său.

Potrivit ministrului Finanţelor, este dificil de spus cu certitudine cât va costa Brexit-ul.

Retragerea Marii Britanii din UE a fost amânată de mai multe ori, întrucât la Londra s-au negociat în mod dur condiţiile de ieşire. Brexit-ul este acum programat să aibă loc pe 31 octombrie, după termenul anterior din 29 martie.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, se confruntă în prezent cu o opoziţie puternică inclusiv în propriul partid, din cauza dorinţei sale exprimate la începutul mandatului, de a scoate Marea Britanie din UE cu acord sau fără.

Mai mult, Johnson a cerut Reginei Elisabeta a II-a să suspende Parlamentul până la 14 octombrie, în încercarea de a asigura retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană la termen.

Cu toate acestea, Curtea Supremă a Regatului Unit a hotărât că cererea lui Johnson a fost „ilegală” şi că parlamentul ar trebui să funcţioneze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe