Ministrul de Finanţe: Ucraina nu are nevoie de fonduri suplimentare de la FMI

(TIM SLOAN/AFP/Getty Images)

Ucraina are nevoie de un nou program de finanţare de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) numai în cazul în care conflictul cu separatiştii pro-ruşi se înrăutăţeşte semnificativ, a declarat ministrul de finanţe Oleksandr Şlapak.

Într-un interviu restrâns, Şlapak a anunţat că pachetul actual financiar de 27 miliarde de dolari din partea FMI este suficient pentru moment şi nu este nevoie de o redistribuire a datoriilor naţionale – despre care unii analişti cred că ar putea fi necesară pentru a evita intrarea în faliment.

”Când vine vorba de obligaţiunile noastre suverane, nu avem o astfel de nevoie [de un nou ajutor financiar], nici în acest an şi nici în următorul”, a declarat Şlapak.

”Potenţial, există întotdeauna o şansă; ar putea apărea o chestiune privind nevoia de resurse adiţionale. Atunci da, atunci ne vom gândi la posibilitatea unui nou fel de program cu Fondul Monetar Internaţional, sau la noi caracteristici ale programului actual. Dar asta, repet, se va întâmpla în cazul în care avem parte de o înrăutăţire substanţială a situaţiei. Pentru moment, există chiar destule resurse”.

Dacă este nevoie de un nou ajutor, acesta ar fi necesar pentru întărirea rezervei valutare a Ucrainei, a declarat ministrul, notând că aliaţii străini l-au reasigurat pe şeful Băncii Centrale că sunt pregătiţi să acorde ajutoare.

Şlapak a declarat că Ucraina avea aproape 16 miliarde de dolari în monedă de rezervă şi 2 miliarde de dolari în conturile guvernului, bani care sunt ”chiar destui pentru a trăi până la sfârşitul anului, dacă situaţia nu se înrăutăţeşte”.

Luna trecută, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk declarase că este posibil ca Ucraina să fie obligată să reajusteze programul de împrumut de la FMI de 17 miliarde de dolari din cauza conflictului costisitor din estul ţării.

FMI a avertizat luna trecută că Ucraina ar putea avea nevoie de încă 19 miliarde de dolari în fonduri adiţionale, în contextul în care conflictul din estul ţării continuă pe parcursul lui 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe