Ministrul german al economiei respinge aplicarea de sancţiuni mai dure împotriva Rusiei

Preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD) german, Sigmar Gabriel.
Preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD) german, Sigmar Gabriel. (Carsten Koall / Getty Images)

Ministrul german al economiei Sigmar Gabriel a afirmat că nu crede că sancţiunile mai dure împotriva Rusiei vor ajuta la rezolvarea crizei din Ucraina, deşi cancelarul german Angela Merkel a declarat că UE ia în considerare aplicarea unor sancţiuni suplimentare.

Gabriel este vicecancelar al Germaniei şi lider al Partidului Social Democrat german (SPD), care împarte puterea cu conservatorii lui Merkel.

Merkel şi Gabriel, şi cele două partide ale lor, care deţin o majoritate covârşitoare în Parlamentul german, au fost până acum de acord asupra sancţiunilor, chiar dacă industria germană li s-a opus. Totuşi, încă nu este clar care va fi impactul comentariilor mai dure ale cancelarului german, făcute la summitul G20 din Brisbane.

Gabriel, care pare să fie candidatul social democraţilor la alegerile din 2017, a criticat de asemenea activităţile NATO la graniţa cu Rusia, adăugând că este necesară o soluţie politică pentru stabilizarea regiunii.

El a mai declarat că susţine acelaşi curs al unui dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin pe care l-au urmărit atât cancelarul german cât şi ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, o figură puternică în SPD.

Liderii europeni, incluzând-o pe Angela Merkel, au avertizat în cadrul summitului G20 din Brisbane că sunt necesare sancţiuni suplimentare dacă Rusia nu îşi suspendă suportul pentru rebelii separatişti proruşi din estul Ucrainei.

Miniştrii UE pentru externe se vor întâlni luni pentru a analiza măsurile ce vor trebui luate în continuare, incluzând posibile sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei.

“Situaţia actuală nu este satisfăcătoare. În prezent, listarea unor persoane suplimentare este pe agenda de discuţii”, a declarat Merkel reporterilor în Brisbane.

Steinmeier, care va zbura la Moscova şi Kiev săptămâna aceasta, a declarat într-un interviu separat cu ziarul Welt am Sonntag că presiunea economică asupra Rusiei este deja imensă. El a adăugat că nu se aşteaptă ca miniştrii de externe ai tărilor UE să susţină aplicarea de noi sancţiuni.

Sancţiunile precedente împotriva Rusiei – care au vizat sectoare importante, precum cel bancar şi al petrolului, dar şi persoane apropiate lui Putin – presează economia acesteia în condiţiile în care preţurile la petrol se află în scădere iar rubla s-a depreciat pe pieţele financiare.

Gabriel a mai spus că situaţia economică se deteriorează în Rusia datorită sancţiunilor şi că Moscova nu va mai putea rezista prea mult timp în acest fel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe