Ministrul german de Externe: Cererile lui Trump privind creşterea cheltuielilor de apărare în NATO sunt “nerealiste”

Ministrul german de Externe a pus sub semnul întrebării apelurile preşedintelui american Donald Trump ca toţi membrii NATO să îşi crească cheltuielile de apărare pentru a atinge nivelul de 2% din PIB-ul naţional, susţinând că aceste cereri sunt nerealiste pentru Berlin.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe. (Captură Foto)

Sigmar Gabriel, aflat într-o vizită în Estonia în 1 martie, a declarat că, deşi Germania acceptă faptul că trebuie să îşi crească cheltuielile pentru apărare de la nivelul actual de 1,2%, ar fi totuşi complet “nerealist” să se aştepte din partea Berlinului să ajungă la nivelul de 2%.

“Germania trebuie să facă mai mult, este sigur”, a precizat el, adăugând că este “complet nerealist să mărim sumele pentru Germania sau partenerii noştri atât de mult, respectiv că vom adăuga 30 de miliarde de euro la bugetul nostru al apărării în următorii peste opt ani”.

Germania a stabilit un obiectiv mai modest în privinţa creşterii cheltuielilor în acest an, şi anume cu 2 miliarde de euro pentru a ajunge la 37 de miliarde. În plus, până în anul 2020 Berlinul şi-a propus să ajungă la un buget al apărării de 39,2 miliarde de euro.

În plus, Gabriel a pus sub semnul întrebării dacă alţi membri NATO, în afară de SUA, ar dori să vadă o creştere masivă a cheltuielilor militare ale Berlinului.

“Trebuie, de asemenea, să luăm în considerare dacă Europa doreşte o Germanie care investeşte 60 miliarde de euro pe an într-o armată germană... Aceasta ar fi o supremaţie militară în Europa şi cred că vecinilor noştri nu le-ar place asta”, a adăugat ministrul german.

Într-un discurs adresat Congresului SUA în 28 februarie, preşedintele american Donald Trump şi-a repetat cerinţa ca aliaţii NATO “să îşi respecte obligaţiile financiare” şi şi-a manifestat mulţumirea că mulţi dintre membrii alianţei au luat măsuri pentru a se conforma acestei cerinţe de creştere a cheltuielilor.

“Cred că este corect că Europa acceptă faptul că au apus acele vremuri în care SUA îşi asuma cea mai mare parte a poverii apărării noastre”, a susţinut Gabriel. “PIB-ul Europei este la fel ca cel al SUA. Aşadar, nu există niciun motiv pentru a cere mai mult din partea SUA decât din partea Europei”.

Dar el a notat că obiectivul de 2% impus de NATO nu are o natură obligatorie pentru membrii alianţei. “Nu există o ţintă indiscutabilă de 2 procente ci, mai degrabă… ar trebui să mergem în acea direcţie”.

Mai mult, a adăugat Gabriel, o creştere a cheltuielilor militare nu va rezolva toate problemele globale de astăzi, adăugând că atenţia ar trebui acordată pe protejarea oamenilor de foamete, sărăcie şi război şi nu pe achiziţionarea de echipamente militare.

Comentariile lui Gabriel evidenţiază o diviziune în sânul coaliţiei de guvernare germane, care va avea de înfruntat alegeri în luna septembrie.

În timp ce ministrul Gabriel, social-democrat de centru-stânga, a contestat în mod deschis presiunea aplicată asupra membrilor europeni ai NATO de către Casa Albă, cancelarul german Angela Merkel şi ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen, ambele conservatoare, au declarat că este datoria Germaniei să ajungă la un obiectiv de 2% în privinţa bugetului apărării, deşi au propus cheltuieli mult mai mici pe termen scurt.

Până acum, dintre cei 28 de membri NATO, doar SUA, Marea Britanie, Polonia, Grecia şi Estonia au atins obiectivul de 2%.