Ministrul israelian al Apărării cere oprirea revizuirii judiciare şi negocieri: "Securitatea statului Israel este misiunea vieţii mele"

Yoav Gallant
Yoav Gallant (Captura video)

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a cerut sâmbătă - pe fundalul protestelor ce au zguduit ţara - ca guvernul să oprească legislaţia privind revizuirea sistemului judiciar pentru a permite discuţii privind reforma. Cererea lui vine la câteva zile după ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat că guvernul va adopta săptămâna viitoare o parte esenţială a reorganizării propuse.

"Procesul legislativ ar trebui să fie oprit" timp de câteva săptămâni, a declarat Gallant, o poziţie care a primit sprijinul public al altor doi politicieni Likud şi, după câte se pare, al unui al treilea, în timp ce alţi membri ai partidului l-au criticat, iar liderul partidului de coaliţie Otzma Yehudit, Itamar Ben Gvir, a cerut ca Gallant să fie demis.

"Securitatea statului Israel este misiunea vieţii mele", a declarat Gallant, un general în retragere care a fost cândva nominalizat pentru funcţia de şef al Statului Major al armatei, scrie Times of Israel.

"Îmbrăcat în uniformă, mi-am riscat viaţa de zeci de ori pentru statul Israel, iar în acest moment, de dragul ţării noastre, sunt dispus să îmi asum orice risc şi să plătesc orice preţ".

Ministrul Apărării a mai subliniat că Israelul se confruntă cu "mari ameninţări - atât apropiate, cât şi îndepărtate", citând programul nuclear iranian, atacurile palestiniene şi recentele tensiuni cu gruparea teroristă libaneză Hezbollah. "Mai mult ca niciodată, ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent", a spus el.

Gallant, care a prezentat armata ca fiind "o sursă de mândrie" pentru membrii serviciului şi pentru întreaga naţiune, a declarat că în ultimele săptămâni a vorbit cu ofiţeri militari şi cu soldaţi de rând cu privire la planurile de reformă judiciară.

"Le aud vocile şi sunt îngrijorat. Evenimentele care au loc şi problemele din societatea israeliană nu ocolesc Forţele de Apărare ale Israelului. Sentimente fără precedent de furie, durere şi dezamăgire s-au ridicat de peste tot", a declarat el.

"Văd cum sursa puterii noastre se erodează", a avertizat Gallant. "Fractura tot mai mare din societatea noastră pătrunde în armată şi în agenţiile de securitate. Acest lucru reprezintă o ameninţare clară, imediată şi tangibilă la adresa securităţii statului".

Ministrul Apărării a făcut apel la organizarea "unui proces naţional unificator cu o largă participare, un proces care va consolida statul Israel şi va păstra forţa armatei".

Gallant a adăugat că în ultimele zile a spus în privat că trebuie să aibă loc discuţii din cauza situaţiei de securitate şi că "procesul legislativ de revizuire trebuie oprit", dar că acum a ieşit public.

"De dragul securităţii Israelului, de dragul fiilor şi fiicelor noastre, procesul legislativ trebuie oprit acum, pentru a permite naţiunii Israelului să sărbătorească împreună Paştele şi Ziua Independenţei şi să jelească împreună de Ziua Memoriei şi Ziua de comemorare a Holocaustului", a afirmat acesta.

El a cerut, de asemenea, oprirea protestelor - cum ar fi demonstraţiile în masă de sâmbătă seara şi mitingul desfăşurat mai devreme în cursul zilei în faţa casei sale - şi a declarat că "orice refuz de a servi în armata noastră ar trebui oprit imediat, deoarece erodează puterea armatei şi dăunează instituţiei noastre de apărare", în contextul în care rezerviştii au avertizat din ce în ce mai mult că ar putea înceta să mai servească dacă revizuirea va fi adoptată.

Apelul lui Gallant de a opri legislaţia a fost sprijinit de mai mulţi parlamentari Likud.

La începutul zilei de sâmbătă, s-a raportat că ministrul Agriculturii, Avi Dichter, a vorbit cu Netanyahu şi cu alţi parlamentari Likud, cerând să oprească proiectele de lege privind revizuirea sistemului judiciar până după Ziua Independenţei, pe 26 aprilie.

"Nu va exista nicio cale de întoarcere", a declarat Dichter, fost şef al serviciului de securitate Shin Bet, citat de Channel 12 news.

Nici Gallant, nici ceilalţi deputaţi nu au spus cum vor vota proiectele de lege privind revizuirea dacă acestea vor fi totuşi aduse pentru lectură finală în plenul Knessetului săptămâna viitoare, aşa cum era prevăzut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe