Ministrul israelian al Apărării demis pentru că i s-a opus lui Netanyahu. Zeci de mii de oameni ies în stradă

Protest la Tel Aviv, 27 martie 2023
Protest la Tel Aviv, 27 martie 2023 (YouTube Screenshot)

Zeci de mii de israelieni au ieşit duminică în stradă în mai multe oraşe ale ţării, inclusiv Tel Aviv şi Ierusalim, pentru a protesta după ce premierul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării din cauza opoziţiei sale faţă de o revizuire planificată a sistemului judiciar.

Yoav Gallant îi ceruse premierului să renunţe la propunerile care au divizat ţara, au dus la proteste în masă şi au stârnit o nemulţumire tot mai mare în cadrul armatei, relatează The Guardian.

Potrivit sursei citate, manifestanţii au rupt barierele din apropierea casei lui Netanyahu din Ierusalim.

De asemenea, demonstranţii au blocat principala arteră din Tel Aviv, transformând autostrada Ayalon într-o mare de steaguri israeliene albastre şi albe şi aprinzând un mare foc de tabără în mijlocul drumului.

Proteste au avut loc în Beersheba, Haifa şi Ierusalim, unde mii de oameni s-au adunat în faţa reşedinţei private a lui Netanyahu.

Poliţia s-a încăierat cu demonstranţii şi a folosit împotriva lor cel puţin un tun cu apă. Mii de persoane au mărşăluit apoi de la reşedinţă până la Knesset, Parlamentul israelian.

Măsura luată duminică de Netanyahu a subliniat hotărârea sa de a continua revizuirea, care a provocat, de asemenea, furia liderilor de afaceri şi a stârnit îngrijorări în rândul aliaţilor Israelului.

Gallant a fost primul membru de rang înalt al partidului de guvernământ Likud care s-a pronunţat împotriva planului.

La scurt timp după anunţul privind demiterea sa, Gallant a scris pe Twitter că "securitatea statului Israel a fost întotdeauna şi va rămâne misiunea mea de viaţă".

În timp ce mulţimea de protestatari a inundat străzile până târziu în noapte, alţi miniştri Likud au început să arate disponibilitatea de a frâna procesul.

Astfel, ministrul Culturii, Micky Zohar, un apropiat al lui Netanyahu, a declarat că partidul îl va susţine dacă va decide să suspende pe moment revizuirea sistemului judiciar.

Săptămâna aceasta va avea loc un vot parlamentar privind o componentă centrală a revizuirii - o lege care ar da coaliţiei de guvernare ultimul cuvânt asupra tuturor numirilor judiciare. De asemenea, se încearcă adoptarea unor legi care ar acorda Parlamentului autoritatea de a anula deciziile Curţii Supreme şi de a limita controlul judiciar al legilor.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că SUA i-a îndemnat pe liderii israelieni să găsească un compromis cât mai curând posibil.

"Aşa cum preşedintele a discutat recent cu premierul Netanyahu, valorile democratice au fost întotdeauna şi trebuie să rămână un semn distinctiv al relaţiei SUA-Israel", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, Adrienne Watson.

Duminică, consulul general al Israelului la New York a anunţat că demisionează în semn de protest faţă de modul în care Netanyahu îl tratează pe ministrul Apărării.

"Nu mai pot continua să reprezint acest guvern", a declarat Asaf Zamir pe Twitter. "Cred că este de datoria mea să mă asigur că Israelul rămâne un far al democraţiei şi libertăţii în lume".

Yair Lapid, liderul opoziţiei, a declarat că demiterea lui Gallant a fost "un nou minus pentru guvernul antisionist care afectează securitatea naţională şi ignoră avertismentele tuturor oficialilor din domeniul apărării".

Avi Dichter, un fost şef al agenţiei de securitate Shin Bet, este aşteptat să îl înlocuiască pe Gallant. Dichter ar fi luat în considerare posibilitatea de a i se alătura ministrului Apărării, dar în schimb, duminică, a anunţat că îl susţine pe prim-ministru.

Netanyahu şi aliaţii săi spun că planul lor va restabili un echilibru între puterea judiciară şi cea executivă şi va ţine în frâu ceea ce ei consideră a fi o Curte Supremă intervenţionistă cu simpatii liberale.

Dar criticii spun că legile vor elimina controalele şi echilibrele legale din sistemul democratic israelian şi vor concentra puterea în mâinile coaliţiei de guvernare.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.