Ministrul Justiţiei, despre solicitarea Avia Invest a 90 milioane euro de la stat: Nu există acte doveditoare să justifice această presupusă investiţie

Sergiu Litvinenco, ministrul Justiţiei al R. Moldova
Sergiu Litvinenco, ministrul Justiţiei al R. Moldova (gov.md)

Legat de preluarea de către statul Republica Moldova a Aeroportului Internaţional Chişinău şi a celor 90 milioane de euro pe care compania Avia Invest le consideră investiţii şi le vrea înapoi, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a precizat că nu există acte doveditoare corespunzătoare care ar justifica această presupusă investiţie.

Acesta a reamintit că „la 3 august 2022, Tribunalul arbitral al Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerţ din Stockholm (Suedia) a emis hotărârea arbitrală definitivă în cauza de arbitraj internaţional pornită la cererea de arbitrare din 15 mai 2020 a societăţii comerciale Komaksavia Airport Invest Ltd (Republica Cipru) împotriva Republicii Moldova, respingând cererea Komaksavia Airport Invest Ltd şi stabilind că Komaksavia Airport Invest Ltd nu are investiţie în Avia Invest SRL în temeiul dreptului internaţional”.

Mai mult decât atât, Litvinenco a precizat că solicitarea către instanţa arbitrală a fost ca Republica Moldova să achite aproape 900 milioane de euro, cerere respinsă alături de toate celelalte capete.

„Conform unor calcule preliminare, doar din taxa de 9 euro concesionarul a încasat aproape 80 milioane de euro. Dar banii din această taxă nu pot fi nicidecum trecuţi ca investiţii, deoarece nu sunt banii concesionarului, ci constituie obiectul concesiunii. Deci, aceşti 80 milioane sunt banii statului (adică ai oamenilor) şi nicidecum ai concesionarului.

Conform deciziei definitive şi executorii a Curţii de Apel Chişinău, s-a constatat legalitatea acţiunilor de reziliere a contractului de concesiune. Şi asta deoarece concesionarul nu a realizat investiţiile la care s-a angajat conform contractului”, scrie ministrul Justiţiei într-o postare pe contul său de Facebook.

Amintim că la 23 noiembrie curent, Curtea de Apel Chişinău a pronunţat o hotărâre definitivă şi executorie privind revenirea în gestiunea statului Republica Moldova a Aeroportului Internaţional Chişinău, controlat de controversatul om de afaceri, deputatul fugarul Ilan Şor.

Atunci, conducerea Aeroportului Internaţional Chişinău a specificat că rezilierea „ilegală” a contractului de concesiune costă statul peste 90 de milioane de euro.

„Avia Invest consideră că decizia Curţii de Apel Chişinău din 23.11.22 privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Chişinău este ilegală şi va fi atacată necondiţionat la Curtea Supremă de Justiţie.

Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanţii privind buna execuţiei a contractului, este absolut absurd şi chiar ciudat. Cel puţin prin faptul că, în baza actelor judecătoreşti, contractul de asigurare este valabil şi obligatoriu din punct de vedere juridic”, menţiona compania într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe