Ministrul Muncii şi omologul său german: Germania trebuie să facă progres în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă

Violeta Alexandru - gov.ro
Violeta Alexandru - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a avut, joi, o video-conferinţă cu omologul său german Hubertus Heil în cadrul căreia au discutat, printre altele, despre drepturile şi condiţiile de muncă ale lucrătorilor români în Germania.

Cu acest prilej, cei doi miniştri au căzut de acord asupra faptului că în Germania, drepturile lucrătorilor români trebuie respectate şi mai atent aplicate. În acest sens, Germania a promis să facă „un pas important în ceea ce priveşte Legea privind sănătatea şi securitatea în muncă”, se arată în declaraţia comună de presă a acestora.

„Mai multe controale, standarde mai ridicate pentru cazare şi înregistrarea obligatorie a timpului de lucru, precum şi sancţiuni mai mari pentru abaterile angajatorilor - acestea sunt cele trei tipuri de măsuri concepute pentru a preveni abuzul şi exploatarea în viitor”, susţin oficialii în documentul citat.

Cu acest prilej, cei doi miniştri au anunţat că doresc să unească forţele la nivel european „pentru a aplica mai eficient actualele drepturi ale lucrătorilor, inclusiv ale sezonierilor”.

„Ne propunem să realizăm progrese semnificative în acest domeniu prin proiectul Consiliului privind concluziile referitoare la lucrătorii sezonieri, document pe care am dori să-l adoptăm la Consiliul din octombrie al miniştrilor pentru ocuparea forţei de muncă şi politici sociale”, se arată în declaraţia comună.

Totodată, Violeta Alexandru şi Hubertus Heil au mai adăugat că programul comun de lucru al celor două ministere ale Muncii include o „revizuire a protecţiei sociale şi o mai bună consiliere pentru lucrătorii români din Germania cu privire la drepturile lor”, iar acest obiectiv urmează a fi realizat simultan în ambele ţări.

Precizăm că reuniunea ar fi trebuit să aibă loc la Bucureşti, unde ministrul german urma să sosească dar vizita a fost amânată în contextul creşterii numărului de cazuri de Covid-19 în Capitală.