Ministrul Sănătăţii: În unele spitale timpul stă pe loc, poţi chiar să revezi frumoasele sobe din sec XVIII

Victor Sebastian Costache
Victor Sebastian Costache (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, sâmbătă, în timpul unei vizite la Iaşi, că este nevoie de multe îmbunătăţiri la spitalele oraşului, de la condiţiile în care sunt primiţi pacienţii în saloane şi rezolvarea crizei medicamentelor pentru bolnavii oncologici, până la asigurarea unei uniformităţi în cazul investiţiilor. De asemenea, Costache a deplâns faptul că unele saloane “nu s-au schimbat din timpul studenţiei mele”.

“Sunt puncte bune şi mai puţin bune. La Spitalul de Pneumoftiziologie au primit şi sunt în curs să primească aparatură de generaţie nouă. În schimb, lasă mult de dorit condiţiile în care sunt primiţi pacienţii, în care stau în saloane. Am revăzut cu emoţie saloane care nu s-au mai schimbat din timpul studenţiei mele şi de când am trecut pe acolo ca tânăr rezident. Mi-aş dori să fiu atât de tânăr încât perioada asta să fi fost scurtă. Din păcate, este un interval mare de timp în care nu s-a schimbat nimic acolo. Vom găsi rapid soluţii", a precizat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte Institutul de Psihiatrie Socola, Victor Costache a susţinut că degeaba există aparatură, chiar dacă nici aceea “nu e suficientă”, dacă pacienţii nu sunt primiţi în condiţii decente şi “dacă medicii, asistentele şi tot corpul medical nu lucrează în condiţii demne”.

“Acolo nu putem da vina pe investiţii. E vorba doar de condiţii hoteliere decente pentru a asigura condiţii normale pacienţilor de acolo. Nu s-au realizat nici măcar axele rutiere acolo, nici lumini nu sunt. Vom vedea cum vom putea corecta acele probleme. De aceea l-am avut lângă noi şi pe şeful Corpului de Control. Politica noastră va fi o politică a dialogului, a investiţiilor, dar va fi şi o politică fermă, unde nu vom accepta derapajele de nicio culoare politică, deoarece în sănătate nu trebuie să existe culoare politică, trebuie să existe doar interesul pacientului şi al realizării unui act medical de calitate”, a adăugat ministrul.

În acelaşi timp, Victor Costache a mai discutat şi despre singurul spital construit în România în ultimii 30 de ani, şi anume Institutul Regional de Oncologie, care este marcat, printre altele, de o criză a medicamentelor pentru bolnavii oncologici.

“Este singurul spital construit în România în ultimii 30 de ani. Acolo am foşti colegi, foşti profesori cu care dialogăm direct. Am identificat rapid o soluţie pentru a livra Institutului un aparat de radioterapie. Îl va primi rapid, până în prima jumătate a anului. E atât de necesar pacienţilor din Moldova. Susţinem şi proiectele inovatoare de acolo. Ştiu cadrele didactice. Vor avea, evident, acces la noile programe de screening, şi, bineînţeles, vom construi altele noi. […] De exemplu, lipseşte un program de screening pulmonar şi va trebui să rezolvăm şi această problemă din domeniu”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, în urma unei vizite la Spitalul “Sf. Spiridon”, Victor Costache a declarat că, deşi există unele clinici care au fost aduse la standarde europene, “în unele zone mi-am regăsit cu emoţie anii studenţiei”.

“Spre exemplu, în Clinica a III-a Medicală timpul a rămas în loc. Am revăzut frumoasele sobe din secolul XVIII. Din păcate, şi saloanele au rămas la fel. Este mult de lucru şi acolo”, a punctat ministrul.

Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte Institutul de Boli Cardiovasculare, “practic singurul centru de boli cardiovasculare care funcţionează în Moldova”, ministrul Sănătăţii a precizat că în vara anului următor vor fi finalizate lucrările de renovare a etajelor 4 şi 5, care au fost mistuite de flăcări acum doi ani.

“Acest lucru se va întâmpla în iunie şi va permite reluarea activităţii la parametri normali a acestui centru care este foarte important pentru populaţia din Moldova”, a conchis Victor Costache.