Ministrul Sikorski: Polonia nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski (Facebook - Radoslaw Sikorski)
Redacţia
28.05.2024

Polonia nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina, a declarat ministrul său de Externe, Radosław Sikorski, în timp ce Kievul se luptă să respingă înaintările ruse. Potrivit The Guardian însă, Sikorski nu a precizat ce rol ar urma să joace trupele polone.

În timp ce aliaţii NATO ai Ucrainei au promis că vor furniza naţiunii devastate de război bani şi arme atât timp cât va fi nevoie pentru a respinge o invazie rusă, aceştia au exclus, în general, posibilitatea de a trimite soldaţi în ţară.

Întrebat într-un interviu acordat Reuters dacă Polonia este pregătită să trimită trupe în Ucraina, Sikorski a declarat: "Nu ar trebui să excludem acest lucru. Ar trebui să îl lăsăm pe [preşedintele rus Vladimir] Putin să ghicească în privinţa intenţiilor noastre".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a deschis calea trimiterii de trupe în Ucraina în cadrul unei conferinţe la Paris pe 26 februarie, sugerând că un domeniu în care trupele occidentale ar putea ajuta ar fi instruirea ucrainenilor în Ucraina.

Sikorski însuşi a declarat anterior că prezenţa trupelor NATO în Ucraina "nu este de neconceput". Luni, comandantul suprem al Ucrainei a declarat că a semnat documentele care permit instructorilor militari francezi să viziteze în curând centrele de pregătire ucrainene.

Rusia a câştigat teren în Ucraina de la eşecul contraofensivei din 2023 a Kievului de a face progrese serioase împotriva trupelor ruse bine săpate, forţele Kievului fiind îngreunate de întârzieri în aprovizionarea cu arme şi muniţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor