Ministrul ucrainean de Externe cere Occidentului mai multe arme după atacul rusesc asupra unui hipermarket din Harkiv

Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei (Epoch Times Romania)
Redacţia
26.05.2024

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că cea mai bună modalitate de a preveni mai multe atacuri ruseşti asupra Ucrainei este de a-i oferi mai multe sisteme de apărare antiaeriană şi permisiunea de a folosi arme furnizate de Occident pentru a lovi ţinte militare din Rusia.

Într-o postare pe platforma X, după atacul rusesc de sâmbătă asupra hipermarketului din Harkiv, Kuleba a declarat că liderul rus Vladimir Putin poate spune tot ce vrea, dar acţiunile sale vorbesc mai mult decât cuvintele, potrivit Ukrainska Pravda.

"Partenerii Ucrainei pot face două lucruri pentru a preveni aceste atacuri. În primul rând, să ofere Ucrainei mai multe sisteme Patriot şi alte sisteme de apărare aeriană. În al doilea rând, să permită Ucrainei să doboare avioanele militare ruseşti înainte ca acestea să arunce bombe asupra Harkivului şi a altor oraşe şi zone populate [ucrainene]", a scris Kuleba pe X.

"Oferiţi Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană şi sprijiniţi atacurile ucrainene asupra ţintelor militare din Rusia. Acţionaţi acum", a mai transmis Kuleba.

Forţele ruse au lovit un hipermarket Epicentr din Harkiv în după-amiaza zilei de sâmbătă, omorând două persoane. Anterior, oficialii au raportat 24 de victime.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că până la 200 de persoane s-ar fi aflat în magazin în momentul atacului.

La rândul său, ministrul de Externe al Cehiei, Jan Lipavský, a declarat că atacul rusesc asupra hipermarketului din Harkiv dovedeşte că liderul rus Vladimir Putin nu este interesat de pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor