"Miracolul de pe Vistula" - Cum a reuşit Polonia acum 102 ani să oprească răspândirea timpurie a comunismului în Europa

(Facebook - Rebel History)

În urmă cu 102 ani, la 15 august 1920, forţele poloneze începeau un contraatac împotriva trupelor sovietice trimise de Vladimir Lenin şi Leon Troţki de-a lungul râului Vistula, la nord de Varşovia. În ciuda faptului că era pe punctul de a fi înfrântă, armata poloneză a luptat 12 zile şi a reuşit să oprească răspândirea timpurie a comunismului în Europa, într-un eveniment cunoscut sub numele de "Miracolul de pe Vistula", se arată într-un material publicat de Rebel History.

Asumându-şi controlul asupra Rusiei destabilizată după Primul Război Mondial, "Revoluţia comunistă" a căutat să se extindă cât mai mult posibil în întreaga Europă. Provinciile ruseşti care au opus rezistenţă la începutul revoluţiei au fost în cele din urmă aduse sub control, după care Lenin şi-a mutat armata spre est, în Ucraina şi în naţiunile baltice. Trupele poloneze aveau să lupte împotriva sovieticilor în Ucraina, dar au fost respinse. Având o armată superioară, sovieticii au considerat că ar fi un mare impuls moral şi strategic pentru cauza comunistă dacă ar captura capitala poloneză, Varşovia.

Forţele sovietice au intrat în Polonia în ianuarie 1920 şi au continuat să se consolideze pe parcursul anului până când au străpuns liniile poloneze, în luna iunie. Cu întreaga armată poloneză în dezordine şi bătând în retragere, liderul polonez Jozef Piłsudski s-a reorganizat adunându-şi forţele în capitală pentru a pregăti un plan pentru o ultimă rezistenţă. La 3 august, comuniştii au instalat un "Comitet revoluţionar polonez" care a emis un "Manifest către muncitorii polonezi de la oraş şi de la sat", proclamând un guvern socialist revoluţionar. Planul s-a întors împotriva comuniştilor, întrucât i-a împins pe muncitorii şi civilii polonezi în capitală pentru a rezista revoluţiei comuniste care se apropia.

Cum sovieticii se apropiau de Varşovia, liderii polonezi au fost nevoiţi să se târguiască cu aliaţii pentru a obţine ajutor militar în apărarea capitalei. Un mic contingent de francezi, britanici şi americani avea să fie prezent în bătălia care urma să aibă loc. Planul final al lui Jozef Piłsudski era o contraofensivă de amploare pentru a salva Varşovia. Dar sovieticii, dornici să captureze capitala Poloniei cât mai curând posibil, au început să se apropie de nordul Varşoviei de-a lungul râului Vistula pe 12 august, fără să se preocupe prea mult de ameninţarea duşmanilor polonezi, care, primind întăriri, deveneau din ce în ce mai puternici.

În următoarele trei zile, sovieticii au reuşit să ajungă la 24 de kilometri de Varşovia, iar polonezii au luptat cu disperare, în unele cazuri în lupte corp la corp, pentru a-i întârzia pe atacatori până când forţele lor au putut fi remobilizate pentru a se întări şi a contraataca. Un regiment de cavalerie poloneză a trecut în mod eroic în spatele liniilor inamice şi a distrus staţiile radio sovietice, făcând ravagii în liniile de aprovizionare. Această acţiune a paralizat grav trupele sovietice, care nu au putut să opereze în mod coerent pe un flanc expus al forţelor poloneze.

Pe 15 august, trupele poloneze erau pregătite să înceapă contraatacul disperat, iar unele unităţi au început să treacă la ofensivă. A doua zi, pe 16 august, situaţia începea să se schimbe odată cu sosirea la faţa locului a escadrilelor de avioane aliate. Una dintre ele era cunoscută sub numele de Escadrila lui Kościuszko, numită după eroul polonez Tadeusz Kościuszko, care i-a ajutat pe americani să-şi câştige independenţa în 1776. Americanii din acest escadron erau voluntari independenţi de Departamentul de Stat al SUA sau de Forţa Expediţionară Americană din Europa. Profitând de noua putere aeriană, Jozef Piłsudski a lansat contraatacul de tip blitzkrieg asupra sovieticilor.

După încă 9 zile de lupte, Varşovia avea să fie salvată, iar forţele sovietice împinse în afara Poloniei până la semnarea unui armistiţiu pe 12 octombrie. Armata Roşie a suferit cea mai dezastruoasă înfrângere de la înfiinţarea sa. Numărul total al victimelor sovietice a fost de aproximativ 100.000 iar pentru polonezi circa 25.000. Uniunea Sovietică nu avea să uite înfrângerea jenantă suferită în Bătălia de la Varşovia şi, când a ocupat Polonia în 1940, a ucis mii de ofiţeri care erau veterani ai acestei bătălii, într-un eveniment cunoscut sub numele de masacrul de la Katyn.

În fiecare an, la 15 august, Polonia sărbătoreşte Ziua Forţelor Armate pentru a comemora acest eveniment. Bătălia de la Varşovia din 1920 este necunoscută şi trecută cu vederea, dar este una dintre cele mai importante bătălii din istoria europeană a secolului XX, deoarece a limitat Revoluţia comunistă până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.