Mircea Dumitru: Concursul pentru numirea directorilor de unităţi de învăţământ nu va fi oprit!

Încercarea de a se amâna concursul pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli pare să fie o continuare a politicii de subordonare a şcolilor unor interese de partid, susţine Mircea Dumitru.
Mircea Dumitru
Mircea Dumitru (Florin Chirila/Epoch Times)

Concursul pentru numirea directorilor de unităţi de învăţământ nu va fi oprit, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, în contextul în care Comisia de Învăţământ a Senatului a introdus într-un proiect de act normativ vizând modificarea legii Educaţiei un amendament ce prevede amânarea concursului pentru posturile de directori din şcoli până după alegeri.

"Ministerul Educaţiei s-a angajat să organizeze acest concurs public. Vreau să vă anunţăm că nu ne vom opri. Aşa cum am anunţat şi calendarul şi metodologia, cadrul legal, toate acestea definesc deja concursul care este în desfăşurare. Iniţiativa de care am luat cunoştinţă de acum câteva zile de la Senatul României de a se introduce ad-hoc un paragraf în lege în aşa fel încât acest concurs să fie amânat până în vara anului viitor pare de fapt o continuare a unei politici de condiţionare a şcolilor din România şi de subordonare a acestor şcoli unor interese de partid. Noi respingem această metodă de a conduce şcolile din România şi insistăm asupra nevoii de a avea un cadru transparent şi predictibil în care cei mai buni dintre profesori care se dovedesc a fi şi manageri buni în şcoli să poată să conducă pe o perioadă de mandat determinată", a declarat Mircea Dumitru, citat de Agerpres

Dumitru a mai precizat că la Minister au venit mesaje potrivit cărora unii dintre profesorii care doresc să participe la concurs sunt împiedicaţi sub diferite forme să o facă. Practic, aceştia nu au acces la anumite documente şcolare care sunt importante sau obligatorii pentru a finaliza dosarul, sau, sub forme psihologice mai subtile se încearcă determinarea lor de a nu putea să se înscrie la concurs.

"Eu aş solicita ferm tuturor directorilor în funcţie să pună la dispoziţia colegilor lor toate documentele şcolare de care este nevoie, planurile de dezvoltare instituţională ale unităţilor şcolare iar, dacă vom primi în continuare mesaje, dacă ni se va semnala faptul că cei care doresc să se înscrie la concurs sunt împiedicaţi, nu vom ezita să apelăm la autorităţile statului pentru a aduce din nou legea în şcoli", a declarat ministrul.

Mircea Dumitru a mai anunţat că, până în prezent, s-au înscris la concurs peste 1.300 de profesori pe platforma lansată de MENCS. De asemenea, ministrul a mai precizat că a fost "şocat" când a văzut reacţia adversă faţă de organizarea concursului pentru directorii de unităţi şcolare.

"Am fost foarte surprins, chiar şocat, când am văzut această reacţie adversă faţă de concurs. Nu ştiu dacă mai există în momentul de faţă în România un sistem de importanţa Educaţiei, un sistem social care să însemne ceva pentru viaţa României de astăzi şi în care selecţia managerilor să nu se facă pe bază de concurs public şi transparent. Faptul că atât de mulţi politicieni, faptul că atât de mulţi oameni din sistemul Educaţiei au această reacţie cred că este şi rezultatul multor ani, cel puţin opt ani, în care lucrurile au fost organizate doar politic în ceea ce priveşte conducerea şcolilor, a liceelor în general. Cred că acum este un moment foarte important în care semnalul acestui Guvern, în care semnalul Ministerului Educaţiei prin reprezentanţii săi este acela că Educaţia trebuie să intre într-un regim de normalitate. Aceasta trebuie să fie normalitatea — o dată la patru ani sau o dată la încheierea ciclului pe care îl ai potrivit contractului de management să se organizeze un concurs", a susţinut el.

Nu în ultimul rând, ministrul Educaţiei a declarat că va face o propunere de modificare a legislaţiei în aşa fel încât să existe un număr limitat de mandate pentru directorii de unităţi de învăţământ preuniversitar dar şi pentru inspectori.

Reamintim că recent proiectului de modificare a legii învăţământului i-a fost adus, de către Comisia de Învăţământ a Senatului, condusă de Ecaterina Andronescu, un amendament prin care se vrea amânarea concursurilor pentru posturile de directori din şcoli până după alegeri. Scopul vădit al amendamentului este de a evita depolitizarea şcolilor româneşti, au fost acuzaţiile ce i s-au adus lui Andronescu.