Miss World Canada, Anastasia Lin, primită ca o eroină la întoarcerea acasă

Miss World Canada, Anastasia, Lin s-a întors acasă, fiind primită cu aplauze şi căldură după ce a petrecut o săptămână în Hong Kong, unde a captat atenţia internaţională din cauza încercării ei, în cele din urmă nereuşite, de a participa la finala Miss World 2015 în Sanya, China.
Miss World Canada, Anastasia Lin, la întoarcerea în Canada, după ce a stat o săptămână în Hong Kong, fiindu-i refuzată intrarea în China (Matthew Little/Epoch Times)
Matthew Little
05.12.2015

„Să trăiască Regina Ana”, scria pe una dintre pancartele unui grup de peste 30 de oameni care au venit să o salute pe regina frumuseţii la Aeroportul Internaţional Pearson din Toronto. Discutând cu reporterii despre experienţa ei, Lin a declarat că nu s-a aşteptat ca evenimentele să se desfăşoare într-o asemenea manieră.

„Nu m-am aşteptat ca acesta să devină un incident internaţional, cu siguranţă. Când m-am dus acolo, singurul meu scop a fost acela să reprezint cu adevărat Canada la concurs”, a declarat Lin într-un interviu acordat ziarului Epoch Times, la sosirea pe aeroport.

Poziţia Anastasiei Lin ca Miss World Canada a atras mai multă atenţie asupra concursului de frumuseţe decât s-a întâmplat în ultimii ani, în special după ce Lin a discutat public despre ameninţările la care a fost supus tatăl ei, care se află în China, din partea securităţii chineze. Regimul comunist de la Beijing i-a cerut acestuia să îi impună fiicei sale să nu mai vorbească despre situaţia dezastruoasă a drepturilor civile din China.

Lin a câştigat titlul Miss World Canada cu o platformă ce implică libertatea religioasă şi drepturile omului. Ea a vorbit public despre persecuţia desfăşurată de Partidul Comunist Chinez împotriva practicii spirituale Falun Gong şi a altor grupuri din China (avocaţi, tibetani, uiguri, activişti pentru democraţie etc).

„Am intrat în competiţia Miss World deoarece motto-ul lor este ‘Frumuseţe cu un Scop’. Cred că lupt pentru valori care sunt esenţiale pentru canadieni: libertate, toleranţă şi diversitate. Aceasta a fost dorinţa mea iniţială.”

„Bineînţeles, aceste valori nu sunt împărtăşite de toate guvernele. Deşi sunt tristă că nu mă aflu în Sanya, sprijinul pe care l-am primit din întreaga lume este copleşitor. Chiar apreciez acest lucru.”

Lin a declarat că a sperat să poată reuşi să ajungă în Sanya neobservată, cu ajutorul unei vize temporare, caz în care nu s-ar fi putut face discriminări împotriva sa. Ea a precizat că acest lucru chiar ar fi ajutat la repararea reputaţiei internaţionale a Chinei.

„Cred că i-am supraestimat puţin. Dar, în general, mi-am atins obiectivul, acela ca oamenii să ştie acum despre acest tipar după care se desfăşoară evenimentele. Deoarece nu este vorba doar de mine – cazul meu este doar vârful icebergului. Cazul meu dezvăluie un tipar imens: guvernul comunist foloseşte vizele şi membrii familiilor drept mijloace de a reduce la tăcere oamenii din afara Chinei.”

Cu toate că nu i s-a aprobat intrarea în Sanya, Lin a putut petrece o săptămână în Hong Kong.

„Oamenii de aici sunt atât de calzi şi chiar înţeleg situaţia, din cauză că şi ei încearcă să îşi apere propria libertate, pas cu pas, în propria lor curte. Aşa că se poate vedea că apreciază când cineva vorbeşte deschis.

„Sunt conştienţi cât de importantă şi preţioasă este libertatea”, a adăugat ea.

Lin a declarat că nu are planuri concrete cu privire la ce va face în continuare, adăugând că doreşte să-şi folosească platforma pentru a vorbi în numele celor care sunt oprimaţi. În plus, ea a susţinut că atenţia [primită pe plan internaţional] şi coroana îi amplifică vocea şi că acum se gândeşte la opţiunile pe care le are.

Cu toată atenţia mass mediei, Lin a declarat că, dacă oamenii ar trebui să reţină un singur lucru din numeroasele sale interviuri, acela ar fi: „Dacă persişti, dacă susţii ceea ce este drept, atunci în cele din urmă va sosi şi schimbarea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor