'Misses4peace', iniţiativă a fostelor regine ale frumuseţii pentru pace în Venezuela

Miss Venezuela 2004, Monica Spear, la concursul Miss Universe 2005 în Bangkok, 31 mai 2005
Miss Venezuela 2004, Monica Spear, la concursul Miss Universe 2005 în Bangkok, 31 mai 2005 (RUNGROJ YONGRIT / AFP / Getty Images)

Foste regine ale frumuseţii, între care Miss Venezuela şi Miss Univers, au lansat iniţiativa 'Misses4peace' prin care fac apel la pace pentru ţara lor într-un videoclip lansat pe youtube. A fi Miss în Venezuela reprezintă un statut care implică riscuri: două foste regine ale frumuseţii au murit în ultimele două luni, notează miercuri ziarul ABC.

Fosta Miss Venezuela 2004, Mónica Spears Mootz, a murit împuşcată alături de soţul ei la începutul lunii ianuarie, în timp ce la 19 februarie, Génesis Carmona, fostă Miss Turism Carabobo 2013, a fost rănită mortal la o manifestaţie împotriva preşedintelui ţării, Nicolas Maduro. În faţa acestei situaţii, reginele frumuseţii din Venezuela au lansat o campanie printr-un video intitulat 'Misses4peace' la care participă zeci de foste Miss, inclusiv cele mai populare.

'Misses4peace' este o iniţiativă care s-a născut în mod spontan în rândul a peste o sută de participante la concursul Miss Venezuela, inclusiv laureatele Barbara Palacios, Miss Venezuela, Miss America de Sud şi Miss Univers 1986; Daniela Di Giácomo, Miss International 2005; sau Verushka Ramirez, Miss Venezuela 1997, alături de multe altele clasate pe locuri secundare.

#SosVenezuela, #Noviolencia, #Prayforvenezuela, #Misses4peace sunt câteva din hashtag-urile care sunt trecute pe posterele care înfăţişează fostele frumuseţi venezuelene şi care, potrivit publicaţiei La Voz, fac apel 'la pace în iubita noastră Venezuela, ce plânge azi moartea violentă a două regine frumuseţii, alături de alte sute de tineri care au ieşit în stradă în ultimii 15 ani pentru a se folosi de dreptul pe care îl au toţi cetăţenii de a protesta paşnic'.

Iniţiativa a primit sprijin şi din partea altor regine ale frumuseţii din ţările latino-americane, precum Cristina Alves, Miss Brazilia International 2013, Dafne Molina, Miss World Mexic 2004, sau Lupita Jones, Miss Univers 1991, dar şi din partea cunoscutei actriţe columbiene Sofía Vergara.

Venezuela, cunoscută înainte ca ţara celor mai frumoase femei din lume şi cu numeroase titluri câştigate, între care şapte de Miss Univers, şase de Miss World, şase de Miss International şi două de Miss Earth, se află acum în fruntea listei celor mai violente ţări din lume. 'Suntem nevoite să ne unim glasurile şi să cerem lumii întregi să se roage pentru Venezuela', afirmă fostele Miss-uri.

Dar nu doar fostele miss-uri s-au pronunţat asupra situaţiei din Venezuela: cântăreţul Franco de Vita a declarat pentru ziarul ABC că este întristat de ceea ce se întâmplă în Venezuela şi a făcut apel la calm, curaj şi înţelepciune. 'Nu violenţei, vrem pace şi vrem să fim o singură Venezuelă', a cerut el.

La rândul său, celebrul solist portorican Ricky Martin, care participă la la Festivalul Vińa del Mar, a cerut să nu mai fie vărsată nicio altă picătură de sânge. 'Sunt incredibile imaginile pe care le vedem', a spus el, citat de El Diario.