Miting de amploare la Madrid organizat de extrema dreaptă spaniolă. Printre participanţi, preşedintele argentinian Javier Milei

Liderul partidului de extremă-dreapta Vox, Santiago Abascal, vorbin în timpul unui miting, Spania, aprilie 2021. (Getty Images)
Redacţia
20.05.2024

Partidul spaniol de extremă dreapta Vox a organizat duminică un miting la Madrid înaintea alegerilor europene, având sprijinul aliaţilor internaţionali, inclusiv al preşedintelui argentinian Javier Milei, al premierilor Italiei şi Ungariei şi al liderilor de dreapta din Franţa şi Portugalia, informează Reuters.

Aproape 11.000 de susţinători - potrivit Vox - au umplut o fostă arenă de coride fluturând sute de steaguri spaniole, precum şi unele ale Argentinei, Cubei, Venezuelei şi Israelului.

Participanţii au aclamat vorbitori precum fosta candidată la preşedinţia Franţei Marine Le Pen şi liderul organizaţiei portugheze Chega, André Ventura, şi au huiduit la fiecare menţionare a numelui premierului spaniol Pedro Sanchez, a Agendei 2030 a Naţiunilor Unite, a feminismului sau a socialismului.

Milei a fost ovaţionat în picioare pentru un discurs în care i-a criticat vehement pe „stângişti” şi a apărat capitalismul pieţei libere. De asemenea, i-a mulţumit liderului Vox, Santiago Abascal, pentru prietenia sa veche, „când eram mai singur decât Adam de Ziua Mamei”.

Prezenţa demnitarilor străini a determinat o securitate sporită, la câteva zile după atacul armat asupra premierului slovac Robert Fico.

Premierul italian Giorgia Meloni, care a apărut în direct prin intermediul unei legături video, a fost aplaudată pentru discursul său în limba spaniolă, în care a atacat migraţia ilegală şi sarcinile surogat.

Premierul ungar Viktor Orban şi fostul premier polonez Mateusz Morawiecki au lăudat ceea ce au numit valorile creştine ale Europei în videoclipuri preînregistrate.

Fostul candidat la alegerile prezidenţiale din Chile José Antonio Kast şi ministrul israelian pentru Diaspora, Amichai Chakli, au avut parte de o primire mai discretă.

Dar entuziasmul a fost mare pentru fostul preşedinte american Donald Trump, reprezentat la Madrid de vicepreşedintele Heritage Foundation şi de foştii colaboratori de la Casa Albă Matt şi Mercedes Schlapp.

Evenimentul s-a încheiat cu imnul naţional al Spaniei.

La fel ca partenerii săi din grupul ECR din Parlamentul European, Vox speră să profite de un val populist la alegerile din 9 iunie pentru a-şi mări reprezentarea actuală de patru eurodeputaţi.

Un sondaj realizat de Cluster 17, publicat vineri, arăta că Vox ar obţine 8,8% din voturi şi şase locuri.

Cel mai bun rezultat al Vox la alegerile generale a fost înregistrat în 2019, când a obţinut 52 de locuri în camera inferioară de 350 de locuri, rezultat stimulat de încercarea eşuată a Cataloniei de a-şi obţine independenţa. De atunci, sprijinul pentru Vox a scăzut, dar rămâne al treilea partid ca mărime din parlament, cu 33 de locuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor