Miting la Moscova denunţă cazurile fabricate împotriva activiştilor şi jurnaliştilor

Protest de susţinere a activiştilor şi jurnaliştilor în Moscova, 23 iunie 2019
Protest de susţinere a activiştilor şi jurnaliştilor în Moscova, 23 iunie 2019 (Screenshot)

Sute de persoane au participat duminică la un miting aprobat la Moscova pentru a denunţa ceea ce ei au numit a fi cazuri fabricate împotriva activiştilor şi jurnaliştilor, potrivit RFE/RL. Poliţia a declarat că aproximativ 1.800 de persoane au participat la evenimentul de pe bulevardul Saharov din centrul capitalei Rusiei.

Iniţial, organizatorii au solicitat mitingul în semn de sprijin pentru jurnalistul de investigaţie Ivan Golunov, care a fost arestat o perioadă scurtă luna trecută pentru trafic de droguri, acuzaţie despre care susţinătorii săi au declarat că a fost inventată. Golunov a fost eliberat pe fondul nemulţumirilor publice în 11 iunie.

Organizatorii protestului de duminică au susţinut că mulţi alţi activişti se află în continuare în spatele gratiilor pe baza unor acuzaţii inventate.

Reporter al site-ului de ştiri rusesc Meduza, al cărui sediu se află în Letonia, Golunov este specializat în investigarea cazurilor de corupţie în rândul oficialilor de top ai conducerii locale din Moscova dar şi în rândul altor oficiali.

Golunov, colegii şi susţinătorii săi au contestat acuzaţia privind traficul de droguri, numind-o absurdă şi afirmând că jurnalistul este pedepsit pentru activitatea sa.

Arestarea lui Golunov în 6 iunie a nemulţumit mulţi jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului din Rusia. Cazul a amplificat furia publică faţă de ceea ce mulţi ruşi consideră a fi acţiuni arbitrare şi nedrepte ale oficialilor de stat şi ale altor persoane cu influenţă, despre care criticii susţin că îşi urmăresc doar propriile interese şi nu pe cele ale cetăţenilor.

În 12 iunie, sute de persoane au mărşăluit prin centrul Moscovei în cadrul unui protest neaprobat cu scopul de a menţine presiunea asupra autorităţilor în cazul lui Golunov.

OVD-Info, un grup independent ce monitorizează acţiunile violente ale poliţiei împotriva demonstraţiilor din Rusia, a declarat că cel puţin 513 manifestanţi au fost arestaţi în timpul protestului din 12 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe