Mitocănie comunistă: tibetana Tsering Woeser sub arest la domiciliu, după ce Kerry o invită la cină

Barack Obama, 4 noiembrie 2013
Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

O invitaţie la cină din partea Secretarului de Stat John Kerry poate părea o onoare dar în China, efectele nu sunt întotdeauna cele dorite.

Aflat în vizită oficială la Beijing, împreună cu secretarul Trezoreriei Jack Lew, pentru al şaselea dialog economic şi strategic anual SUA-China pe teme politice şi economice, Kerry a decis să testeze apele şi să ia cina împreună cu scriitoarea tibetană Tsering Woeser şi cu soţul acesteia, Wang Lixiong - ambii foarte cunoscuţi în cercurile intelectuale şi disidente din ţară. Doi scriitori curajoşi, care de ani de zile cer regimului comunist să înceteze represiunea împotriva Tibetului.

Ambii sunt de mai mult timp în atenţia (nedorită) a guvernului. Decizia administraţiei americane de a avea o întâlnire cu un dizident, a avut o repercusiune imediată: soţii au fost plasaţi sub arest la domiciliu. Nu numai că nu pot lua cina cu Kerry, dar nici măcar nu pot părăsi casa în viitorul apropiat.

Conform declaraţiilor făcute de Woeser agenţiei "Reuters", la scurt timp după ce a primit invitaţia americanilor, s-a declanşat arestarea. Fără niciun motiv oficial, un funcţionar de la Siguranţa Publică, a declarat pur si simplu că motivul pentru detenţia lui Wang şi Woeser este un "secret".

Este vorba, din păcate, de un scenariu trist şi frecvent, în care activişti şi dizidenţi "dispar" din circulaţie ori de câte ori au loc evenimente importante în oraşele din China: fie că este vorba de vizite diplomatice la nivel înalt sau aniversări cum ar fi 25 de ani, anul acesta, de la masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989, care a rămas în istorie ca „ Primăvara de la Beijing” sau chiar Jocurile Olimpice şi întâlnirile importante ale organismelor politice naţionale.

Unii dintre aceştia sunt scoşi din oraşe, alţii nu mai au permisiunea de a trece pragul casei datorită unui grup de ofiţeri de poliţie staţionaţi la uşă.

Sunt deja mai multe luni de când Woeser nu poate părăsi China: paşaportul său a fost anulat, după ce în luna martie 2013, a primit Premiul Internaţional "Femei curajoase", din partea Departamentul de Stat.

Dialogul dintre Xi Jinping, secretar general al Partidului Comunist, şi Kerry, a început ieri, cum era de aşteptat, cu declaraţii în care ambii au dat asigurări că cele două mari economii ale lumii au "enorme interese comune care merg dincolo de unele tensiuni diplomatice recente".

Tensiuni care includ, pe cât se pare, în afară de pretenţiile teritoriale ale Chinei, care le depăşesc pe cele ale aliaţilor SUA (Japonia şi Filipine, în special), spionaj industrial sau cibernetic, până şi alegerea oaspeţilor pentru cină.