Moartea misterioasă a unui general, legată de Bo Xilai conform internauţilor

Bo Xilai pe data de 13 martie, beijing, China, cu două zile înainte să fie scos din postul de Secretar Municipal comunist al oraşului Chongqing.
Bo Xilai pe data de 13 martie, beijing, China, cu două zile înainte să fie scos din postul de Secretar Municipal comunist al oraşului Chongqing. (Lintao Zhang / Getty Images)


Moartea lui Ruan Zhibo, un general militar care avea legături strânse cu Bo Xilai, a fost anunţată de către mass-media de stat din China pe 17 mai, dar nu s-a dat niciun detaliu despre moartea lui, exceptând faptul că a fost din cauza unei "boli incurabile". Circumstanţele morţii sale, explicaţia vagă pentru aceasta şi în special legăturile lui Ruan Zhibo cu Bo Xilai, au declanşat speculaţii ale comunităţii internauţilor din China cu privire la cauza reală a morţii lui.

Ruan Zhibo a fost locotenent-general şi un expert în economie şi management înainte de moartea sa la 62 de ani, pe 13 mai. El a organizat o serie de posturi militare înainte de a fi numit comandant adjunct al regiunii militare din Chengdu în 2008, post pe care l-a deţinut până la moartea sa.

Dispariţia bruscă a lui Ruan Zhibo a trezit suspiciuni printre bloggerii chinezi, că s-ar putea, eventual, să se fi sinucis sau a fost chiar ucis. Speculaţiile sunt alimentate de evidenta lipsă de detalii cu privire la moartea lui Ruan; nici unul dintre rapoartele de ştiri nu a identificat boala care se presupunea că l-ar fi ucis.

Un internaut pe Sina Weibo a enumerat alţi patru oficiali militari care au murit în mod similar din 2007, din cauza unor aşa-numite "boli incurabile", cum au fost descrise de către mass-media de stat. El a comentat: "A fi un oficial militar de rang înalt pare să fie o ocupaţie foarte periculoasă, cu un risc ridicat de a muri din cauza aşa-numitelor "boli incurabile". "

Un internaut, comentând moartea lui Ruan Zhibo a declarat: "Se pare că acum chiar şi deţinuţii din închisori nu sunt singurii care ajung să moară în moduri ciudate", făcând o trimitere la modul în care mor prizonierii din China, de multe ori din cauza bătăilor severe şi torturii aplicate de oficialii închisorilor, care au deseori explicaţii apocrife cum ar fi "de-a v-aţi ascunselea".

Un internaut care a efectuat o analiză a CV-ului lui Ruan Zhibo a concluzionat că "Ruan a fost aproape de Liu Yuan." Liu Yuan este un funcţionar cunoscut că a fost implicat în tentativa de lovitură de stat a lui Bo Xilai, pe baza informaţiilor obţinute de ziarul The Epoch Times de la o sursă apropiată Comisiei Centrale Militare (CCM).

Regiunea militară Chengdu, al cărei comandant adjunct a fost Ruan, este o formaţiune militară responsabilă pentru apărarea mai multor provincii din sud, inclusiv a oraşului Chongqing, al cărei şef al Partidului a fost Bo Xilai, înainte de căderea lui.

Se ştia, de asemenea, că Bo Xilai avea legături strânse cu armata, cum Noul Shanxi Militar - primul fondat de tatăl său în anii 1930 pentru a lupta împotriva invaziei japoneze - în cele din urmă a devenit al 14-lea Grup de Armate al Armatei de Eliberare a Poporului.

Cu o lună înainte de moartea sa, pe 10 aprilie, a fost pe larg raportat faptul că, Comisia Centrală Militară a PCC a trimis cinci grupuri de cercetare pentru inspecţia regiunii militare Chengdu, cu intenţia de a investiga oficiali militari care au fost suspectaţi de a avea legături cu Bo Xilai.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe