Moartea tinerei Mahsa Amini. Protestele în Iran continuă de şase zile şi tind să ia amploare

Proteste în Iran
Proteste în Iran (Captură ecran - Associated Press)

În confruntările dintre forţele de securitate iraniene şi protestatarii furioşi, din cauza morţii unei tinere în vârstă de 22 de ani aflate în custodia poliţiei, au fost ucise cel puţin nouă persoane de la izbucnirea violenţelor în weekend, potrivit unui bilanţ făcut joi de The Associated Press.

Amploarea tulburărilor în curs de desfăşurare din Iran, cele mai grave din ultimii ani, rămâne încă neclară, deoarece protestatarii din cel puţin 12 oraşe - care îşi manifestă furia faţă de represiunea socială şi de crizele tot mai mari din ţară - continuă să se confrunte cu forţele de securitate şi paramilitare.

Pentru a împiedica răspândirea protestelor, cel mai mare operator de telecomunicaţii din Iran a închis în mare parte accesul la internet mobil din nou, joi, a declarat Netblocks, un grup care monitorizează accesul la internet, descriind restricţiile ca fiind cele mai severe din 2019.

Un prezentator de la televiziunea de stat iraniană a sugerat, joi, că numărul morţilor în urma protestelor în masă ar putea fi de 17, dar nu a precizat cum a ajuns la această cifră.

"Din păcate, 17 persoane şi poliţişti prezenţi la locul acestor evenimente şi-au pierdut viaţa", a spus prezentatorul, adăugând că statisticile oficiale vor fi publicate ulterior.

Într-o ţară în care posturile de radio şi televiziune sunt deja controlate de stat, iar jurnaliştii se confruntă în mod regulat cu pericolul arestării, Garda Revoluţionară paramilitară a îndemnat joi sistemul judiciar să urmărească în justiţie "pe oricine răspândeşte ştiri false şi zvonuri" pe reţelele de socializare cu privire la tulburări. Întreruperile pe scară largă ale Instagram şi WhatsApp, care sunt folosite de protestatari, au continuat şi joi.

Demonstraţiile din Iran au început ca o revărsare de nemulţumiri în urma morţii tinerei Mahsa Amini, reţinută de poliţia moralităţii sub pretextul că ar fi încălcat codul vestimentar strict aplicat de aceasta. Moartea ei a stârnit condamnări dure din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene şi a Naţiunilor Unite.

Experţi independenţi afiliaţi la ONU au declarat, joi, că rapoartele sugerează că Amini a fost bătută crunt de aşa-zisa poliţie morală.

Poliţia susţine însă că tânăra ar fi murit în urma unui atac de cord şi că nu a fost maltratată, însă familia sa a pus la îndoială această afirmaţie.

Protestele s-au transformat în ultimele cinci zile într-o provocare deschisă la adresa guvernului, femeile îndepărtându-şi şi arzând în stradă vălurile impuse de stat, iar iranienii cerând chiar căderea Republicii Islamice.

"Moarte dictatorului!", s-a strigat în timpul protestelor.

Demonstraţiile au zguduit campusurile universitare din Teheran şi oraşele din vest, precum Kermanshah. Deşi sunt răspândite, tulburările par a fi diferite de rundele anterioare de proteste la nivel naţional declanşate de probleme legate de sărăcie.

Mişcarea de protest care a izbucnit în 2019 din cauza majorării preţului la benzină de către guvern a mobilizat masele clasei muncitoare din oraşele iraniene. Sute de persoane au fost ucise, forţele de securitate reprimând, potrivit grupurilor de apărare a drepturilor omului, cele mai sângeroase violenţe de la Revoluţia islamică din 1979.

Presa de stat iraniană a raportat săptămâna aceasta demonstraţii în cel puţin 13 oraşe, inclusiv în capitala Teheran. Videoclipuri online arată cum forţele de securitate trag cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa sute de protestatari. Amnesty International, cu sediul la Londra, a raportat că poliţiştii au tras, de asemenea, cu alice şi au bătut protestatarii cu bastoane.

Imagini difuzate pe reţelele de socializare din oraşul Tabriz, situat în nordul ţării, arată un tânăr, care ar fi fost împuşcat de forţele de securitate, sângerând în stradă, în timp ce protestatarii strigau după ajutor.

Cel puţin nouă persoane au murit în confruntări, potrivit unui bilanţ al AP bazat pe declaraţii ale presei de stat şi semioficiale din Iran. Într-o declaraţie de joi, Garda a pus tulburările pe seama "duşmanilor Iranului".

În provincia natală a lui Amini din nord-vest, Kurdistan, şeful poliţiei provinciale a declarat că patru protestatari au fost ucişi cu focuri de armă. În Kermanshah, procurorul a declarat că doi protestatari au fost ucişi, insistând că gloanţele nu au fost trase de forţele de securitate iraniene.

Se pare că unii demonstranţi au vizat forţele de securitate. Trei bărbaţi afiliaţi la Basij, o forţă de voluntari aflată în subordinea Gărzii, au fost ucişi în confruntările din oraşele Shiraz, Tabriz şi Mashhad, a raportat presa semioficială, ceea ce a ridicat bilanţul recunoscut de oficiali la cel puţin nouă morţi de ambele părţi.

Experţii independenţi din cadrul ONU au declarat că ciocnirile au provocat moartea a cel puţin opt persoane, inclusiv a unei femei şi a unui băiat de 16 ani, iar alte zeci de persoane au fost rănite şi arestate.

În timpul confruntărilor, în provincia nordică Mazandaran, mulţimea furioasă a deteriorat sau a incendiat peste 40 de proprietăţi guvernamentale şi a rănit 76 membri ai forţelor de securitate, a declarat viceguvernatorul Rouhollah Solgi.

Iranul s-a confruntat cu valuri de proteste în trecutul recent, în principal din cauza unei crize economice de lungă durată, exacerbată de sancţiunile occidentale legate de programul său nuclear. Cetăţenii acuză, de asemenea, corupţia şi proasta gestionare de către guvern, în timp ce preţurile bunurilor de bază cresc vertiginos, iar moneda iraniană îşi pierde din valoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe