Mobilizare generală: Moldovenii îşi aleg astăzi preşedintele prin vot direct

După ce la 30 octombrie moldovenii au mers la vot, dar niciun candidat nu a obţinut peste 50 la sută dintre voturi, duminică 13 noiembrie în Republica Moldova are loc cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Astăzi lupta se va da între socialistul Igor Dodon şi candidatul de dreapta Maia Sandu.
Vlad Bileţchi: Îndemn toţi prietenii mei să iasă la vot! Nu fi complice la dezmăţul roşu - votează cu încredere
Vlad Bileţchi: Îndemn toţi prietenii mei să iasă la vot! Nu fi complice la dezmăţul roşu - votează cu încredere (facebook.com)

„Dat fiind faptul că nici unul dintre candidaţi nu a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la votare, a fost organizat al doilea tur de scrutin cu participarea primilor doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur, aşa cum prevede codul electoral”, a declarat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu.

Astfel, pentru cel de-al doilea tur de scrutin de duminică, 13 noiembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit participarea concurenţilor, Igor Dodon din partea Partidului Socialiştilor şi Maia Sandu din partea fracţiunii Partidul Acţiune şi Solidaritate.

„În toate localităţile din ţară au fost deschise toate secţiile de votare în număr de 1981. Cetăţenii RM din străinătate pot să-şi exercite dreptul la vot în una din cele 100 de secţii de votare constituite în acest sens, dintre care 30 în regiunea transnistreană. Amintim că în listele electorale de bază au fost înregistraţi 2.808.880 cetăţeni cu drept de vot. Cei mai mulţi alegători sunt aşteptaţi la urne în municipiul Chişinău”, a adăugat Alina Rusu, conform privesc.eu.

Până la ora 10:30 avem o prezenţă la vot de peste 350 mii de oameni, ceea ce depăşeşte 13 la sută din numărul persoanelor cu drept de vot. De menţionat că, de această dată, diaspora moldovenească s-a mobilizat mai mult ca în primul tur al alegerilor, reţeaua de socializare Facebook fiind plină de mesaje venite din partea celor de peste hotare care merg la vot sau au votat deja. Notabil este faptul că unii dintre ei au anunţat că vor parcurge chiar mii de kilometri pentru a-şi îndeplini rolul de cetăţean al Republicii Moldova.

„Sunt mândru că am fost primul cetăţean care am votat la alegerile prezidenţiale pentru Republica Moldova din Japonia (Ţara Soarelui Răsare)”, a scris pe contul său de facebook interpretul moldovean, Gheorghe Ţopa.

Un grup de tineri care se află „În drum spre Stockholm acum” cu autocarul, au postat un scurt video, la fel pe o reţea de socializare.