Modelul chinez se întinde. Marea Britanie va instala sisteme de recunoaştere facială în Londra

Camere de supraveghere.
Camere de supraveghere. (Captură Foto)

Poliţia britanică începe să utilizeze camerele de recunoaştere facială în direct (LFR) la Londra, în pofida avertismentelor privind confidenţialitatea şi dreptul la viaţa privată, emise de grupurile de monitorizare a drepturilor, precum şi a preocupărilor exprimate de propriul agent de supraveghere al guvernului.

Utilizate pentru prima dată în Londra, la carnavalul din Notting Hill din 2016, camerele video vor avertiza Poliţia când vor identifica persoane aflate pe o listă de persoane date în urmărire.

„Utilizarea tehnologiei de recunoaştere facială live va fi monitorizată de agenţiile de informaţii şi va fi desfăşurată în anumite puncte din Londra”, a declarat vineri Poliţia metropolitană a oraşului.

„Aceasta este o dezvoltare importantă pentru zona metropolitană, vitală pentru eliminarea violenţei”.

Camerele vor fi semnalizate în mod clar, iar ofiţerii vor înmâna pliante despre ceea ce se întâmplă.

Camerele de recunoaştere facială au fost implementate în alte oraşe britanice şi centre comerciale, dar utilizarea acestora a provocat îngrijorări legate de confidenţialitate, iar criticii au pus sub semnul întrebării exactitatea tehnologiei.

China condusă de Partidul Comunist Chinez este ţara care a construit o structură masivă de aparatură şi oameni care monitorizează populaţia, în scopul asigurării controlului politic al Partidului. Reţeaua de camere de monitorizare a Chinei numără sute de milioane de unităţi, care accesează în timp real baze de date cu dosarele individuale. În paralel, China a construit numeroase sisteme de acordare a unui "scor social" prin care oamenii pot deveni "discreditaţi" dacă nu respectă regulile regimului. Mai multe ţări, printre care şi Rusia, şi-au manifestat dorinţa de a construi sisteme similare.