Modificarea Constituţiei: Parlamentul ar putea deveni Adunare Constituantă

Parlamentul României, şedinţă comună în plen a Senatului şi Camerei Deputaţilor
Parlamentul României, şedinţă comună în plen a Senatului şi Camerei Deputaţilor (Epoch Times România)

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, vicepreşedinte al Comisiei juridice din Senat, a declarat, joi seară, că în prima şedinţă a Comisiei de revizuire a Constituţiei va fi pusă în discuţie posibilitatea ca Parlamentul fie transformat în Adunare Constituantă în cazul în care se doreşte o modificare esenţială.

Vicepreşedintele Comisiei Juridice a afirmat că acest proiect privind revizuirea Constituţiei rămâne un proiect comun al PSD şi PNL, iar liderul PNL Crin Antonescu este în continuare preşedintele Comisiei.

Ovidiu Donţu a precizat că în şedinţa comisiei de miercuri, va trebui să se discute în primul rând dacă se doreşte adoptarea tuturor măsurilor care s-au propus, în acest caz Parlamentul urmând să se transforme în Adunare Constituantă, iar procesul de revizuire a Constituţiei să devină un proces de modificare a Constituţiei, sau dacă se merge pe procesul de revizuire, însemnând ca propunerile comisiei să fie cele pe care le-a admis Curtea Constituţională.

Acesta a mai afirmat că va trebui să se analizeze observaţiile Comisiei de la Veneţia tot în şedinţa de miercuri, pentru a se stabili forma de guvernământ şi anume dacă România va fi republică semiprezidenţială sau republică parlamentară, pentru că de această decizie va depinde felul în care vor fi formulate multe articole din Constituţie.

"Noi am făcut o mixtură între republică semiprezidenţială cu republică semiparlamentară pentru a rezolva incidenţele create de regimul Traian Băsescu în statul român", a afirmat Donţu.

Senatorul PSD şi-a exprimat opinia că referendumul pentru adoptarea noii Constituţii ar putea fi organizat în anul 2015, care nu este an electoral.

Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru revizuirea Constituţiei îşi va relua lucrările miercurea viitoare, a anunţat, marţi, vicepreşedintele acestei comisii, senatorul PSD, Ioan Chelaru.

Acesta a precizat că membrii acestei comisii vor reanaliza toate propunerile de modificare a Legii fundamentale, astfel încât textul proiectului să fie corelat cu observaţiile Curţii Constituţionale şi ale experţilor Comisiei de la Veneţia.