Moldova: Sindicatele critică majorarea asigurării obligatorii de asistenţă medicală

.
. (Epoch Times România)

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) dezaprobă prevederea proiectului de lege privind asigurările obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2014, prin care prima achitată de angajat urmează să crească de la 3,5% la 4%.

Într-o declaraţie emisă de CNSM şi citată de agenţia "Infotag", se arată că aceasta "se întâmplă în situaţia în care, pe parcursul anilor 2004-2014, ponderea statului în bugetul fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală s-a micşorat de la 66,7 % până la 47,3 %, iar pentru anul 2014 este propus să se aloce pentru o persoană asigurată de către stat doar 1640 de lei, în timp ce persoanele neangajate, care alcătuiesc pătura cea mai săracă a populaţiei, urmează să achite pentru poliţa de asigurare 4056 de lei".

În opinia sindicatelor, sumele alocate pentru alimentaţia bolnavilor şi compensarea medicamentelor continuă să fie derizorii - 3% şi, respectiv, 13% din cheltuielile spitaliceşti, în timp ce cheltuielile administrative se ridică la 33%.

În acest context, CNSM solicită guvernului să-şi revadă hotărârea, iar parlamentului - să nu adopte proiectul de lege. De asemenea, sindicatele insistă să fie stabilit un salariu minim unic pe ţară la nivelul minimului de existenţă; să fie aplicat un mecanism de indexare a veniturilor băneşti ale populaţiei în funcţie de nivelul inflaţiei din anul 2013; să fie majorate veniturile bugetului naţional prin diminuarea ponderii ocupării informale; să crească alocaţiile pentru compensarea medicamentelor şi alimentaţia pacienţilor.

În caz contrar, CNSM promite să facă uz de "toate mijloacele legale pentru a asigura întocmai respectarea drepturilor şi intereselor salariaţilor".

Anterior, şi reprezentanţi ai comunităţii de afaceri s-au declarat nemulţumiţi de creşterea planificată a cuantumului primei de asigurare de asistenţă medicală, achitate de angajatori, de la 3,5% la 4% din fondul de salariu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe