Momentul adevărului: Ce a anunţat noul şef al MAI despre raportul Jandarmeriei privind violenţele din 10 august

Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, 10 august, 2018, Bucureşti
Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, 10 august, 2018, Bucureşti (Mihut Savu / Epoch Times)

Noul ministru de Interne, Marcel Vela, intenţionează să ceară structurilor subordonate desecretizarea piesei lipsă din dosarul instrumentat de DIICOT, privind intervenţia în forţă a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018. Astfel, şeful MAI anticipează că raportul Jandarmeriei va ajunge integral la Parchet până la 1 decembrie.

Potrivit Dig24, desecretizarea tuturor documentelor întocmite de structurile din Ministerul de Interne privind violenţele din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei ar urma să fie decisă de o comisie specială din cadrul MAI.

Pe vremea când la şefia Ministerului de Interne se afla Carmen Dan, a mai existat o solicitare în acest sens din partea procurorilor de la Parchetul Militar, dar documentele pe care aceştia le-au primit până la urmă erau unele parţial desecretizate, iar raportul întocmit de Jandarmerie a rămas secret până în prezent. În practică, asta înseamnă că, deşi procurorii au acces la aceste documente, ele nu pot fi folosite ca probe în instrumentarea dosarului.

Totodată, Marcel Vela doreşte şi efectuarea unui audit la Jandarmerie şi anunţă că în funcţie de rezultatele obţinute, ar putea opera schimbări la nivel de conducere în cadrul instituţiei analizate.

10 August

Reamintim că anul trecut, pe 10 august, jandarmii au intervenit în forţă împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap. Represiunea cetăţenilor începuse încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest.

Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri.

Epoch Times a înregistrat atunci numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Peste 400 de persoane au fost rănite în urma intervenţiei jandarmilor din 10 august şi în jur de 800 de persoane au depus plângeri la Parchetul Militar. De cealaltă parte, 169 de jandarmi au reclamat că au fost agresaţi.