Mongolia raportează focare noi de COVID după ce a vaccinat 50% din populaţie. Cu vaccinuri chinezeşti şi ruseşti

O doză de vaccin Sinovac în Yogyakarta, Indonezia, 2 martie 2021
O doză de vaccin Sinovac în Yogyakarta, Indonezia, 2 martie 2021 (Ulet Ifansasti/Getty Images)

În ultimele câteva săptămâni, Mongolia a fost promovată ca o surprinzătoare poveste de succes în proiectul internaţional de vaccinare: ţara săracă, în cea mai mare parte rurală, se află între nord-estul Chinei şi estul bogat în resurse al Rusiei.

Ţara a atras atenţia datorită ratei sale mari de vaccinare - folosind vaccinuri produse de regimul comunist chinez. Cu toate acestea, în ultimele zile, rata de infectări zilnice cu virusul Wuhan a Mongoliei a crescut, ridicând întrebări cu privire la eficacitatea vaccinurilor din China.

Peste jumătate din populaţia Mongoliei a fost complet vaccinată. În ciuda statisticii impresionante, ţara a raportat miercuri 1.312 cazuri noi de infecţii, ridicând numărul total la 70.000, aproape de numărul înregistrat în plină pandemie, în ianuarie.

Citiți și Vaccinurile anti-COVID-19 chineze par să nu fie eficiente în realitate - studiu Washington Post

Numărul de infecţii zilnice a crescut cu peste 70% în ultimele două săptămâni, potrivit unui studiu efectuat de New York Times.

Mongolia a obţinut cu uşurinţă doze de vaccin din Rusia şi China. Şi pe măsură ce numărul cazurilor sale de infectare creşte, vaccinul Sinopharm a fost supus unor anchete, din cauza lipsei de transparenţă a datelor în testarea de faza III - umană.

Vaccinul s-a confruntat cu mai multe întrebări după ce naţiunea insulară din Seychelles, care s-a bazat pe Sinopharm pentru a-şi inocula populaţia, a observat creşterea numărului de cazuri, deşi majoritatea oamenilor nu s-au îmbolnăvit grav.

Citiți și China recunoaşte că vaccinul său anti-COVID este apă de ploaie. Încearcă să combine mai multe vaccinuri pentru a spori eficacitatea

„Vaccinurile inactivate, cum ar fi Sinovac şi Sinopharm, nu sunt la fel de eficiente împotriva infecţiilor, dar foarte eficiente împotriva formei severe”, a declarat Ben Cowling, epidemiolog şi biostatistician la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Hong Kong. „Deşi Mongolia pare să aibă o creştere a infecţiilor şi a cazurilor, mă aştept să nu existe un număr mare de spitalizări”, a adăugat el.

Îndoielile cu privire la eficacitatea vaccinului Sinopharm din China s-au răspândit de mai multe luni, deoarece vaccinul s-a dovedit în repetate rânduri a fi mai puţin eficient decât cel produs pe baza de ARNm de la Pfizer şi Moderna-BioNTech.

În unele zone, tulpinile mutante se pot răspândi suficient de repede încât să provoace îngrijorare chiar şi în ţările în care o mare parte a populaţiei a beneficiat de vaccinări eficiente: Marea Britanie se confruntă cu o creştere a cazurilor legate de varianta Delta, în ciuda faptului că are peste jumătate din populaţia sa adultă complet vaccinată, în mare parte cu produsul AstraZeneca şi Pfizer.

Citiți și Efectul ciudat al vaccinurilor Sinovac: Ţările care îl folosesc raportează creşterea numărului cazurilor de Covid

Totuşi, valul de infecţii a generat un scandal în Mongolia, mai ales cu prilejul alegerilor prezidenţiale de miercuri.

În urmă cu un an, Mongolia se număra printre puţinele ţări din lume care nu aveau cazuri de infecţii cu virus Wuhan. Însă un focar din noiembrie a schimbat acest lucru. A urmat o criză politică, iar protestele privind administrarea greşită au dus la demisia premierului în ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură