Monica Macovei: Presa liberă din Chişinău este sub asaltul lui Plahotniuc

Faptul că postul Jurnal TV care critica cel mai mult guvernarea şi regimul lui Plahotniuc a rămas peste noapte fără sediu, iar unii jurnalişti ai presei de investigaţii se pomenesc cu dosare penale după publicarea informaţiilor, este primul semn al începerii unei dictaturi, consideră Monica Macovei.
Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Primul semn al începerii unei dictaturi este reducerea la tăcere a presei libere sau închiderea gurii cu orice preţ, iar ceea ce se petrece în prezent în Moldova, numai democraţie nu poate fi numită, a declarat euro-parlamentarul Monica Macovei care consideră că prin ce trece acum presa din Moldova „este o dramă”.

„Presa liberă din Chişinău este sub asaltul lui Plahotniuc şi a oamenilor lui. Partidul Democrat din Republica Moldova nu mai poate fi un partener pentru Uniunea Europeană. S-a ajuns la sugrumarea presei critice şi a jurnaliştilor liberi prin trucuri şi şmecherii de genul determinării proprietarilor care închiriază spaţii instituţiilor de presă să rezilieze contractele de închiriere. Asta ca să spună, probabil, că nu au nimic cu Plahotniuc şi Partidul Democrat. Dar noi ştim adevărul şi el e la suprafaţă: se vrea înăbuşirea presei care critică şi monitorizează puterea”, a declarat Monica Macovei într-un interviu pentru report.md.

Luând în considerare faptul că a trecut deja un an de la investirea pe întuneric şi cu proteste a Guvernului Filip, deputatul european a ţinut să precizeze că în prezent „acest Guvern este considerat ca fiind unul nedemocratic”, cu toate că partenerii externi de dezvolatre l-ar fi acceptat, pentru stabilitate, spuneau atunci.

„Este acceptat de partenerii externi în sensul că se mai discută, dar asta nu înseamnă că suntem ca acum 2-3 ani, când Moldova era ţara cu coroniţă din tot Estul Europei. A fost prima care a primit liberalizarea vizelor, apoi Acordul de Asociere, a avut parte de cel mai bun şi cel mai rapid acord de liber schimb. Toată ziua se vorbea despre Moldova, era dată ca exemplu pozitiv pentru toate celelalte state din vecinătatea estică. Acum nu mai este aşa, din păcate. Se vorbeşte foarte puţin despre Moldova”, a adăugat Macovei.

Acum, după învestirea în funcţie a noului preşedinte Igor Dodon, lucrurile ar sta şi mai prost. Chiar dacă Dodon s-ar fi auto-invitat la Bruxelles, Monica Macovei menţionează că Uniunea Europeană nu are ce să discute cu Igor Dodon, care vrea doar „integrarea Moldovei în Federaţia Rusă sau în spaţiul sovietic”.

„Alegerea lui Dodon îndepărtează Moldova de Uniunea Europeană, pentru că este pro-rus. A şi spus că vrea să renegocieze Acordul de Liber Schimb, că vrea să denunţe Acordul de Asociere. El nu vrea în Uniunea Europeană. El nu vede Republica Moldova în UE. Dacă ceva se va schimba în atitudinea şi în acţiunile lui, atunci s-ar putea să stăm de vorbă, dar în acest moment, cu această alegere, Moldova nu mai este acel partener al Uniunii Europene în care am investit toţi atâta încredere”, a afirmat europarlamentarul român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe