Monica Macovei: Semnarea Acordului de Asociere la UE va însemna pentru cetăţenii Republicii Moldova bunăstare

Europarlamentarul Monica Macovei (DIETER NAGL / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
01.03.2014

„Semnarea Acordului de Asociere la UE va însemna pentru cetăţenii Republicii Moldova bunăstare”, aceasta este părerea europarlamentarului Monica Macovei. Declaraţia a fost făcută vineri în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Chişinău de eurodeputaţii Theodor Stolojan, Marian-Jean Marinescu, Monica Macovei şi liderul PLDM Vlad Filat, comunică Moldpres.

De asemenea europarlamentarul Monica Macovei a spus că ziua de joi a constituit o zi istorică pentru cetăţenii Republicii Moldova. Este o răsplată pentru eforturile cetăţenilor şi guvernării pro-europene din 2009. "Sunt fericită că cetăţenii Republicii Moldova, foarte curând, vor călători liber în UE. Sunteţi bineveniţi în UE, vă aşteptăm cu inima deschisă”, a spus europarlamentarul.

Macovei a mai opinat că până la sfârşitul lunii mai cetăţenii R. Moldova ar putea călători fără vize în UE.

Potrivit sursei citate, este foarte important ca Acordul de Asociere să fie semnat cât mai repede, pentru că s-ar putea să existe presiuni din exterior. “Semnarea Acordului de Asociere nu va însemna deloc pierderea suveranităţii Republicii Moldova. Sperăm să sărbătorim semnarea acestuia în vara anului curent”, a spus Macovei.

Deputatul european Marian-Jean Marinescu a spus că alianţa pro-europeană de la Chişinău a rezistat în faţa unei presiuni mari din interior şi din exterior. Potrivit oficialului, autorităţilor de la Chişinău şi cetăţenilor Republicii Moldova le revin cele mai mari merite în contextul deciziei Parlamentului European de abolire a vizelor.

Eurodeputatul Theodor Stolojan a afirmat că îşi doreşte ca în viitorul mandat de cinci ani al Parlamentului European, Republica Moldova să primească clar “o foaie de parcurs ca să devină stat membru al UE”.

Precizăm că Parlamentul European a abolit joi, 27 februarie, regimul de vize pentru cetăţenii Moldovei. Astfel, moldovenii deţinători ai paşapoartelor biometrice, vor putea călători liber în spaţiul Schengen, cel mai probabil, din luna iulie.

Parlamentul European a votat în favoarea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii ţării noastre cu 460 de voturi pentru, 40 împotrivă şi 10 abţineri.

Proiectul a fost avizat de Comisia pentru Libertăţi Civile şi Justiţie a Parlamentului European, pe 12 februarie.

Decizia finală privind regimul liberalizat de vize va fi luată de Consiliul Uniunii Europene, în luna aprilie. Ulterior, aceasta va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Iar la 20 de zile după publicare, decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor