Monument sovietic din Bulgaria re-vopsit în roşu

Monument al Armatei Sovietice în Bulgaria, ţinta glumelor bulgarilor
Monument al Armatei Sovietice în Bulgaria, ţinta glumelor bulgarilor (captură)

Soldaţi cu pelerine roşii, transformaţi în Superman, sau vopsiţi în roz: Ambasada Rusiei în Bulgaria protestează

Ambasada Rusiei în Bulgaria a trimis Ministerului de Externe bulgar o scrisoare cerându-i să ia măsuri prompte împotriva actelor de vandalism împotriva monumentelor sovietice din ţară. În noaptea de luni, 18 August, la Lozenets, cartier rezidenţial din Sofia, un monument dedicat armatei sovietice a fost vopsit cu vopsea roşie. Ambasada Federaţiei Ruse a cerut guvernului să identifice şi să pedepsească pe cei responsabili şi, de asemenea, să ia măsuri pentru a preveni atacuri similare în viitor.

Incidentul de luni este doar ultimul dintr-o serie de incidente similare care au avut loc în Sofia: la începutul acestui an, unii artişti au pictat acelaşi monument cu culorile drapelului ucrainean, galben şi albastru, şi au scris pe piedestal "Glorie Ucrainei!!!" în ucraineană şi alte jocuri de cuvinte jignitoare cu numele preşedintelui rus Vladimir Putin.

În 2011, soldaţii sovietici ai aceluiaşi monument au fost transformaţi în Superman şi clovni, iar în anul următor capetele le-au fost acoperite cu măşti de schi similare cu cele purtate de către membrii grupului punk rus Pussy Riot.

În cele din urmă, în luna august a anului 2014, monumentul a fost pictat roz, pentru a sărbători aniversarea invaziei Cehoslovaciei şi suprimarea Primăverii de la Praga. Cu această ocazie, sub monument a fost scris în limba cehă şi bulgară "Bulgaria cere scuze". Culoarea roz a fost aleasă pentru a aminti acţiunea artistului ceh David Cerny, care, în 1991, a pictat un memorial al celui de-al Doilea Război Mondial - un tanc - din centrul oraşului Praga, în roz. Artistul a fost arestat şi apoi eliberat după ce 12 de membri ai Marii Adunări Naţionale din Cehoslovacia, la rândul lor, au pictat tancul de roz pentru a-şi arăta solidaritatea.

Memoriale sovietice în fostele republici din URSS au generat discuţii frecvente, după prăbuşirea regimului în 1989. Episoade de vandalism au avut loc în România şi Estonia, de exemplu. Potrivit opiniei publice din aceste ţări ex-comuniste, monumentele sovietice ar fi trebuit să fie demolate în era post-sovietică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe