Morminte vechi de 2.000 ani descoperite în Egipt

Unul dintre sarcofagele descoperite recent
Unul dintre sarcofagele descoperite recent (Facebook/Egypt Ministry of Antiquities)

Arheologii egipteni au descoperit miercuri, 16 august a.c., morminte vechi de 2.000 ani în sudul Egiptului, mai precis în Al-Kamin Al-Sahrwi, în provincia Minya, într-un cimitir construit în perioada cuprinsă între epoca dinastiei XXVII (fondată în 525 î.Hr.) şi perioada greco-romană (332 î.Hr. şi secolul al IV-lea).

În interiorul mormintelor, experţii au găsit „o colecţie de sarcofage de diferite mărimi şi forme şi fragmente de lut”, a declarat Ayman Ashmawy de la Ministerul de Antichităţi din Egipt.

Unul dintre morminte conţinea patru sarcofage cu chipuri umane sculptate pe ele. Un altul găzduia rămăşiţele a două sarcofage şi şase nişe, din care unul a fost destinat pentru „înmormântarea unui copil mic”.

Directorul responsabil de excavare, Ali al-Bakry, a specificat că în unul dintre morminte au fost găsite oase care se estimează că au aparţinut unor „bărbaţi, femei şi copii de vârste diferite”.

Această descoperire „sugerează că zona a fost cimitir de-a lungul unei perioade mari de timp”, a adăugat Ashmawy. Aceste morminte sunt „parte dintr-un cimitir mare al unui oraş mare şi nu al unei garnizoane militare aşa cum se credea anterior”, a remarcat funcţionarul.

Excavarea este o continuare a activităţii anterioare, care a început în 2015 şi, acelaşi minister anticipează că „vom dezvălui mai multe secrete”, în viitor.

Mai multe infotmaţii: Ahram Online: Three Ptolemaic tombs uncovered in Egipt's Minya, contents suggest a 'large cemetery'