Morminte vechi de 2.000 ani descoperite în Egipt

Unul dintre sarcofagele descoperite recent
Unul dintre sarcofagele descoperite recent (Facebook/Egypt Ministry of Antiquities)

Arheologii egipteni au descoperit miercuri, 16 august a.c., morminte vechi de 2.000 ani în sudul Egiptului, mai precis în Al-Kamin Al-Sahrwi, în provincia Minya, într-un cimitir construit în perioada cuprinsă între epoca dinastiei XXVII (fondată în 525 î.Hr.) şi perioada greco-romană (332 î.Hr. şi secolul al IV-lea).

În interiorul mormintelor, experţii au găsit „o colecţie de sarcofage de diferite mărimi şi forme şi fragmente de lut”, a declarat Ayman Ashmawy de la Ministerul de Antichităţi din Egipt.

Unul dintre morminte conţinea patru sarcofage cu chipuri umane sculptate pe ele. Un altul găzduia rămăşiţele a două sarcofage şi şase nişe, din care unul a fost destinat pentru „înmormântarea unui copil mic”.

Directorul responsabil de excavare, Ali al-Bakry, a specificat că în unul dintre morminte au fost găsite oase care se estimează că au aparţinut unor „bărbaţi, femei şi copii de vârste diferite”.

Această descoperire „sugerează că zona a fost cimitir de-a lungul unei perioade mari de timp”, a adăugat Ashmawy. Aceste morminte sunt „parte dintr-un cimitir mare al unui oraş mare şi nu al unei garnizoane militare aşa cum se credea anterior”, a remarcat funcţionarul.

Excavarea este o continuare a activităţii anterioare, care a început în 2015 şi, acelaşi minister anticipează că „vom dezvălui mai multe secrete”, în viitor.

Mai multe infotmaţii: Ahram Online: Three Ptolemaic tombs uncovered in Egipt's Minya, contents suggest a 'large cemetery'

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură