Moscova acuză Occidentul că foloseşte OPCW pentru realizarea propriei agende

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Drew Angerer/Getty Images)

Rusia susţine că Occidentul doreşte să transforme o convenţie internaţională prvind folosirea armelor chimice într-un instrument de urmărire a propriei agende, potrivit RFE/RL.

Acuzaţia a fost lansată miercuri de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o zi după ce Rusia a eşuat să împiedice Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) să primească noi puteri care îi vor permite să stabilească vinovaţi pentru atacuri chimice precum cele din Siria sau Marea Britanie.

Diverse state occidentale au făcut presiuni pentru implementarea noilor puteri după o serie de incidente chimice în Siria, precum şi după atacul chimic împotriva fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în luna martie în Marea Britanie. Kremlinul a negat implicarea în incidentul din oraşul britanic Salisbury.

“Ei încearcă să transforme un instrument unic de drept internaţional – Convenţia privind Armele Chimice – într-un instrument ascultător de promovare a politicilor occidentale”, a susţinut Lavrov în capitala belarusă Minsk.

Convenţia din 1997, conform căreia aproape toate ţările lumii s-au angajat că vor renunţa la armele nucleare, a făcut posibilă crearea OPCW.

Lavrov a criticat votul din 20 noiembrie în care statele membre au aprobat pentru OPCW un buget pe 2019 care include şi fonduri pentru noul său rol.

De asemenea, Lavrov a acuzat membrii OPCW care au susţinut măsura de încălcare a “elementelor de bază ale dreptului internaţional” şi a precizat că înaintea votului au avut loc “şantajări şi mituiri”.

Votul privind OPCW a avut loc la câteva zile după ce Departamentul de Stat al SUA a anunţat că ia în considerare o nouă rundă de sancţiuni pentru presupusa implicare a Moscovei în otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale.