Moscova începe să stocheze date amănunţite despre cetăţeni [Kommersant]

Modelul chinez prinde popularitate
(Captură Foto)

Moscova intenţionează să extindă profilurile digitale ale locuitorilor săi şi să includă date despre veniturile lor, despre educaţia primită şi animalele de companie, a raportat cotidianul de afaceri Kommersant, citând documente publice.

Moscow Times arată că Primăria Moscovei colectează în prezent date despre sexul, vârsta şi venitul locuitorilor înscrişi pe site-ul său de servicii municipale mos.ru ca parte a sistemelor sale de "monitorizare". În noiembrie, Moscova a luat măsuri de a mări cantitatea de date colectate, incluzând controversatele date privitoare la „semnele de loialitate”. Criticii au semnalat alertaţi că măsura poate fi folosită în scopuri de represiune.

Citiți și Sistemul comunist de credit social blochează 2,5 milioane de "entităţi discreditate" să achiziţioneze bilete de avion

Potrivit publicaţiei Kommersant, Primăria Moscovei a lansat o licitaţie de 185 de milioane de ruble (2,5 milioane USD), pe 30 decembrie, pentru un contract de „creştere a volumului de informaţii stocate despre cetăţeni”.

Datele pe care doreşte să le strângă primăria includ instrumente pentru verificarea veniturilor reale ale utilizatorilor şi a carnetelor electronice ale elevilor, precum şi date despre animalele de companie ale rezidenţilor. Aşa-numitul sistem de „gestionare centralizată a profilurilor” se va integra şi cu "alte sisteme" de "îmbogăţire reciprocă a datelor".

Departamentul de Tehnologia Informaţiei (DIT) al Primăriei Moscovei a susţinut pentru Kommersant şi alte publicaţii că baza sa de date conţine informaţii transmise "voluntar" pentru confortul rezidenţilor.

„Utilizatorul nu trebuie să completeze o cerere de fiecare dată sau să caute o modalitate de a livra un document pe hârtie, deoarece toate datele necesare sunt completate automat din contul personal”, a declarat serviciul de presă al DIT pentru agenţia TASS.

Experţii se tem că centralizarea informaţiilor cetăţenilor creşte riscul scurgerilor către piaţa neagră notorie şi profitabilă a datelor cu caracter personal din Rusia, în timp ce autorităţile spun că un astfel de risc este minim.

Observatorii au comparat, de asemenea, profilurile digitale cu sistemul de credit social din China, care recompensează sau pedepseşte cetăţenii pe baza scorurilor individuale derivate din caracteristicile lor personale, comportamentul şi istoricul creditelor.