Moscova lansează rachete de croazieră în cadrul unor exerciţii maritime între Rusia şi Alaska

Rusia a tras luni, 18 septembrie, rachete de croazieră asupra unor ţinte simulate în mările care o separă de Alaska
Rusia a tras luni, 18 septembrie, rachete de croazieră asupra unor ţinte simulate în mările care o separă de Alaska (Youtube - screenshot)

Rusia a lansat, luni, rachete de croazieră asupra unor ţinte simulate în mările care o separă de Alaska, declarând că a fost un exerciţiu pentru a-şi proteja ruta maritimă nordică în Arctica, transmite Reuters.

Ministerul rus al Apărării a transmis că rachetele de croazieră Vulcan, Granit şi Onix au fost lansate pe distanţe de sute de kilometri pentru a lovi ţinte care simulau nave inamice în Marea Bering.

Exerciţiul a implicat rachete lansate de pe uscat, de pe nave şi de pe submarine şi a inclus aproximativ 10.000 de militari, precum şi avioane şi elicoptere, a menţionat ministerul.

Exerciţiile au avut loc în peninsula rusă Ciukotka şi în Mările Ciukchi şi Bering şi au fost supervizate de amiralul Nikolai Evmenov, comandantul-şef al marinei ruse.

Rusia doreşte să demonstreze capacitatea sa continuă de a-şi proiecta forţa în Arctica şi în Orientul Îndepărtat, în ciuda tensiunilor asupra forţelor sale armate din cauza războiului de 18 luni din Ucraina.

Moscova a declarat anul trecut că plănuieşte să cheltuiască aproape 30 de miliarde de dolari până în 2035 pentru dezvoltarea rutei maritime nordice, care a devenit mai viabilă pe măsură ce schimbările climatice au redus gheaţa marină în Arctica. Această rută traversează partea superioară a Rusiei, de la Murmansk, în apropiere de graniţele cu Norvegia şi Finlanda, până la strâmtoarea Bering, în apropiere de Alaska.

Preşedintele Vladimir Putin a subliniat importanţa acestei rute într-un discurs ţinut luna trecută în faţa grupului de ţări BRICS, afirmând că Rusia plănuieşte să construiască noi porturi şi terminale de combustibil şi să îşi extindă flota de spărgătoare de gheaţă.