Moscova şi-a amintit de jocul 'Extrădaţi-l pe Berezovski'

Miliardarul rus,  Boris Berezovski
Miliardarul rus, Boris Berezovski (CARL DE SOUZA / AFP / Getty Images)

Procuratura Generală a Rusiei i-ar putea înainta Londrei o nouă cerere de extrădare a lui Boris Berezovski, pe care Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse a început să-l verifice în ceea ce priveşte implicarea în noi infracţiuni, după ce postul de televiziune 'Rossia 1' a difuzat filmul-anchetă 'Berezovski', informează, cotidianul rus Utro.

'Cred că noile informaţii prezintă interes pentru organismele judiciare atât ale Rusiei, cât şi ale Ucrainei. Dacă va fi necesar, suntem gata să trimitem la Londra o nouă cerere de extrădare a lui Berezovski, cerere pe care o poate trimite atât Procuratura Rusiei, cât şi cea a Ucrainei', a declarat într-un interviu pentru Rossiiskaia Gazeta adjunctul procurorului general al Federaţiei Ruse, Aleksandr Zviaghinţev. Însă, acesta a fost nevoit să constate că toate cererile de extrădare precedente nu au dat rezultate: 'De pe Tamisa nu se extrădează, iar numărul de 'azilanţi' este în creştere acolo'.

Filmul-anchetă 'Berezovski' a fost difuzat la 24 decembrie. În acesta se afirma, între altele, că omul de afaceri pregătea un atentat la adresa unuia dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2004, Ivan Rîbkin, şi că s-a aflat în spatele asasinării jurnaliştilor Vladislav Listiev şi Anna Politkovskaia, dar şi a deputaţilor Dumei de Stat, Serghei Iuşenkov şi Vladimir Golovliov.

A doua zi după difuzarea filmului, procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, a dat ordin ca materialele prezentate în film să fie trimise Comitetului de Anchetă pentru verificare. Ulterior, Comitetul de Anchetă a declarat că nu a găsit dovezi privind implicarea lui Berezovski în asasinarea lui Listiev, Politkovskaia şi Golovliov, promiţând să verifice şi posibila implicare în uciderea lui Iuşenkov.

În Federaţia Rusă au fost deschise mai multe dosare penale împotriva omului de afaceri Boris Berezovski. Din 2003, Rusia îi solicită Marii Britanii, unde s-a refugiat Berezovski, să-l extrădeze, însă fără succes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe