Moscova şi Beijingul blochează eforturile SUA de a include o bancă rusă pe lista neagră a ONU

Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez Xi Jinping îşi strâng mâna în timpul unei ceremonii de semnare a unor documente în interiorul Marii Săli a Poporului în Beijing, China, 8 iunie 2018.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez Xi Jinping îşi strâng mâna în timpul unei ceremonii de semnare a unor documente în interiorul Marii Săli a Poporului în Beijing, China, 8 iunie 2018. (Getty Images)

Rusia şi China au blocat o propunere a Statelor Unite de a adăuga pe o listă neagră a ONU o bancă rusească şi un bancher nord-coreean din Moscova, au afirmat diplomaţi ONU.

Atât Rusia, cât şi China, s-au opus joi seară solicitării Washingtonului ca o comisie a ONU să îngheţe activele Băncii Comerciale Agrosoiuz pentru presupusul ajutor acordat Coreei de Nord cu scopul de a evita restricţiile impuse de ONU asupra tranzacţiilor financiare, potrivit RFE/RL.

Solicitarea SUA i-a mai vizat pe Ri Jong-won – reprezentant adjunct al Băncii pentru Comerţ Exterior a Coreei de Nord, care îşi are sediul la Moscova – şi două companii paravan nord-coreene. Săptămâna trecută, Washingtonul a impus sancţiuni asupra băncii ruseşti şi a altor entităţi.

Propunerea americanilor a fost adresată comisiei speciale a ONU dedicata evaluarii si impunerii sau respingerii sancţiunilor împotriva Coreei de Nord. Această Comisie poate lua decizii doar printr-un consens al membrilor săi.

Rusia s-a opus propunerii pe motiv că aceasta nu a fost “fundamentată în mod adecvat cu suficiente informaţii”, au precizat unii diplomaţi. La rândul său, China s-a opus planului americanilor.

China şi Rusia au afirmat că, în loc să amplifice sancţiunile împotriva Coreei de Nord, după cum cere SUA, Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să discute în schimb despre relaxarea sancţiunilor pe baza măsurilor conciliatorii adoptate de Phenian, în timp ce negociază cu Washingtonul pe tema denuclearizării Peninsulei Coreene.

SUA şi membrii aliaţi ai Consiliului au afirmat că trebuie să aibă loc o aplicare strictă a sancţiunilor până când Phenianul îşi va închide definitiv programele de arme.

Consiliul de Securitate al ONU a inclus Banca pentru Comerţ Exterior pe lista sa neagră în 2017. Ri este reprezentant adjunct al instituţiei la Moscova.

De asemenea, Trezoreria SUA a afirmat că Dandong Zhongsheng Industry & Trade şi Korea Ungum Corporation sunt companii paravan pentru Banca de Comerţ Exterior şi ar trebui de asemenea să fie incluse pe lista neagră a ONU.

Organizaţiile şi persoanele incluse pe lista neagră sunt supuse unei interdicţii globale de călătorie şi îngheţări de active.

Luna trecută, Rusia şi China au blocat o altă propunere a SUA privind suspendarea vânzărilor suplimentare de produse petroliere rafinate către Coreea de Nord în acest an. Washingtonul a precizat că Phenianul ar fi achiziţionat în mod ilegal petrol, depăşind astfel limita impusă de ONU asupra importurilor anuale de combustibil.

Anul trecut, Consiliul de Securitate al ONU a impus o serie de sancţiuni împotriva Coreei de Nord, inclusiv o interdicţie la exporturile de cărbune, fier, plumb, textile şi fructe de mare, precum şi limite la importurile de petrol. Aceste măsuri încearcă să reducă finanţarea programelor nord-coreene de arme nucleare şi rachete balistice.

Phenianul a denunţat joi Statele Unite că răspunde la deschiderea sa cu “incitare la sancţiuni şi presiuni internaţionale”.

Săptămâna trecută, Washingtonul a impus sancţiuni asupra Băncii Comerciale Agrosoiuz, împotriva lui Ri Jong-won, asupra companiei chineze Dandong Zhongsheng Industry & Trade Co şi a companiei nord-coreene Korea Ungum Corporation.

Departamentul american al Trezoreriei a afirmat că Agrosoiuz a desfăşurat “tranzacţii semnificative” pentru bancherul nord-coreean Han Jang-şu, care a fost inclus pe o listă neagră a Washingtonului. Han este reprezentantul şef la Moscova al Băncii de Comerţ Exterior, principala bancă de comerţ exterior a Coreei de Nord.