Mossadul a lansat pe internet o campanie de angajare

Serviciile secrete israeliene oferă locuri de muncă celor care au 'abilitate, inteligenţă şi sofisticare'. 'Cu asemenea duşmani avem nevoie de prieteni' - este sloganul campaniei publicitare lansată 'pe faţă' de organizaţia cea mai secretă din Israel: Mossad. Serviciul israelian de informaţii caută angajaţi şi o face cât mai deschis pe internet explicând pe pagina online a instituţiei că are nevoie de noi recruţi în rândurile sale, notează vineri ziarul El Mundo.

Anunţul, postat pe mai multe site-uri israeliene şi pe popularele reţele de socializare, cuprinde o listă lungă de discipline şi profesii de care are nevoie, alături de motivele pentru care este atractiv să lucrezi la ei. Pe lângă 'bannerele' pe care le publică site-urile de întâlniri romantice,sau de vizite la muzee, diferite site-uri postează intermitent originalul anunţ al Mossadului.

Nu există, desigur, o rubrică specifică în care să se ceară spioni cu o memorie ieşită din comun, experţi în explozibili sau agenţi cu sânge rece apţi să facă parte din unitatea Cesarea, însărcinată cu 'misiuni speciale', ca de exemplu uciderea teroriştilor din Al-Qaeda sau din Jihadul Islamic. Există însă descrieri menite să trezească imaginaţia şi apetitul candidaţilor (bărbaţi şi femei) de a deveni 'agenţi 007 evrei': 'Dacă ai abilitate, inteligenţă şi sofisticare, ai putea influenţa şi îndeplini o misiune naţională şi personală. Dacă poţi convoca, emoţiona şi mobiliza persoane, s-ar putea să ai potenţialul şi calităţile pe care le căutăm. Dacă ai toate acestea, Mossadul este deschis pentru tine'.

Internetul este o unealtă puternică pe care o foloseşte Mossadul să recruteze angajaţi, dar nu este nici pe departe singura. Institutul de Informaţii şi Operaţiuni Speciale, al cărui sediu central se află la nord de Tel Aviv, se bazează încă pe tradiţionala metodă 'prietenul aduce prieteni': atragerea fiilor sau rudelor agenţilor şi şefilor Mossadului, sau a soldaţilor care au servit în unităţile de elită şi care şi-au încheiat serviciul militar. O metodă bazată pe crearea cercurilor de încredere.

Mossadul este braţul secret al Israelului. Ochii săi discreţi şi pătrunzători asupra lumii. Plasate azi sub conducerea lui Tamir Pardo, serviciile au numeroase misiuni. De la spionarea şi analizarea în detaliu a progreselor proiectului nuclear iranian, sau dejucarea unui atentat împotriva diplomaţilor israelieni din Cipru, şi până la uciderea în Dubai a lui Mahmud Mahbuh, şef al grupării islamiste Hamas şi responsabil al contrabandei cu arme în Fâşia Gaza.

Mossadul nu oferă de lucru doar spionilor şi agenţilor infiltraţi în Iran, ci are totodată o amplă infrastructură civilă cu sute de funcţionari 'normali'. Ca în oricare instituţie. Evident, faima sa mondială (pozitivă sau negativă, depinde de perspectivă) se datorează mai ales operaţiunilor atribuite bărbaţilor şi femeilor sale din umbră. Celor care fug de viaţa cotidiană de rutină şi ştiu să păstreze un secret. Campania publicitară lansată online recreează o situaţie foarte reală: 'Cum a fost azi la serviciu?' îl întreabă o femeie pe soţul ei. 'Nu mă întreba', răspunde el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe