Motivele perimate pentru care se lipsea de la muncă în Egiptul Antic

Un ostracon vechi de 3.200 de ani a înregistrat motivele unor absenţe (ciudate în zilele noastre) ale muncitorilor din acea vreme de la locul de muncă.
Papir
Papir (Pixabay)

În anul 40 al domniei lui Ramses al II-lea în Egipt, absenţa muncitorilor şi motivele acestora erau deja înregistrate. Unele dintre ele erau foarte obişnuite la acea vreme, dar sună extrem de ciudat în vrema noastră, cum ar fi "îmbălsămarea unui frate" sau "fabricarea berii".

Acestea sunt consemnate pe un ostracon (un bloc de piatră de scris, în acest caz de calcar) din 1250 î.Hr., descoperit la Deir el-Medina (Teba) în nordul Egiptului, aflat acum la British Museum din Londra, care a servit ca registru de prezenţă la locul de muncă.

Ostrachon din 1250 î.Hr.
Ostrachon din 1250 î.Hr. (britishmuseum.org/collection)

Piatra are 24 de rânduri scrise în alfabet hieratic pe fiecare parte, acoperind 70 de zile. Pe ea sunt scrise numele muncitorilor şi data, indicându-se motivul absenţei de la muncă: "aduce ofrande zeilor", "a fost înţepat de un scorpion", "fiica lui sângera", "îşi construieşte casa", "face o libaţie pentru tatăl său" (ofrandă care constă în turnarea de vin sau alte lichide pe pământ).

Deşi unele dintre motivele notate pot fi perimate, totuşi, cele mai multe dintre ele sunt mai normale, clasificate ca "boală" (de aproximativ o sută de ori) sau "este cu şeful său".

Acest tip de suport era adesea folosit pentru a adnota chitanţe, înregistrări sau alte tipuri de documente, deoarece era mai ieftin decât papirusul. Acestea sunt scrise de obicei în hieratic sau demotic, iar uneori în cursiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură