Mulţumită lui Vladimir Putin, Germania s-a trezit [The Economist]

Vladimir Putin şi Olaf Scholz
Vladimir Putin şi Olaf Scholz (Getty Images)

Invazia rusă în Ucraina nu este neapărat în avantajul preşedintelui Vladimir Putin, care a forţat Suedia şi Finlanda să facă cerere de aderare la NATO, a adâncit naţionalismul ucrainean şi a determinat ţările dependente de energia Moscovei să caute alte surse. Însă marea schimbare din Europa produsă de războiul lui Putin a constituit-o trezirea gigantului somnoros Germania, care prin importurile sale de energie rusească a finanţat fără să vrea invazia, relatează Ziare.com, citând o analiză din The Economist.

Potrivit sursei citate, ardoarea lui Putin de a declanşa războiul din Ucraina s-a dovedit a fi catalizatorul care transformă Germania, care, sub mandatul fostului cancelar Angela Merkel a îngăduit dependenţa sa de petrolul şi gazele Rusiei timp de mulţi ani.

Dependenţa de combustibilul rusesc ieftin a fost scoasă în evidenţă de războiul din Ucraina.

Germanii nu erau doar vulnerabili la şantajul energetic al Kremlinului, dar au finanţat şi invazia lui Putin, se arată în analiză. Această situaţie mizerabilă a fost produsul unui eşec al Germaniei. Comerţul cu Rusia a fost făcut de cancelarul Angela Merkel, un premier de lungă durată care a permis ţării să nu dea atenţie rugăminţilor aliaţilor în privinţa investiţiilor mai mari pentru apărarea statului, dar şi a Europei.

De asemenea, continuă The Economist, economia Germaniei a rămas excesiv de dependentă de exportul de produse tradiţionale de inginerie, în special din China. Berlinul a investit insuficient în infrastructură, digitalizarea este lentă în sectorul public şi privat.

Însă, la doar 3 zile de la invazia rusă, Germania pare să se fi trezit, iar cancelarul Olaf Scholz a ţinut un discurs istoric în Bundestag, semnalând ruptura de pacifism, de Rusia şi de o creştere rapidă a cheltuielilor pentru înarmare, la 100 de miliarde de euro.

Articolul integral aici.