Nantoi despre Chirtoacă: Să fii primar general şi să apelezi la justiţia lui Plahotniuc e o ruşine

Dorin Chirtoacă, primarul în exerciţiu al municipiului Chişinău a scăpat de demitere prin intermediul unui referendum cu participarea cetăţenilor care l-au pus în această funcţie datorită a doi consilieri care nu s-au prezentat la şedinţă, deoarece nu li s-ar fi permis.
Flashmob în faţa primăriei, „Chirtoacă pleacă”
Flashmob în faţa primăriei, „Chirtoacă pleacă” (politik.md)

Iniţiativa de organizare a unui referendum în vederea demiterii primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, din 13 septembrie, a eşuat. La şedinţa extraordinară a Consiliului Municipal Chişinău (CMC) au fost prezenţi 32 de aleşi locali din cei 51. Cei care au boicotat şedinţa au fost colegii de partid ai lui Chirtoacă. Un consilier liberal democrat şi unul democrat au lipsit de la şedinţă fără nici o explicaţie.

Procedura de vot a fost secretă, buletinele fiind introduse într-o urnă sigilată. Pentru iniţiativa de organizare a referendumului de revocare a primarului Dorin Chirtoacă au votat toţi cei 32 de consilieri prezenţi la şedinţă. Decizia nu a strâns însă numărul necesar de voturi, fiind necesare 34.

„Mi-e ruşine. După aproape zece ani în funcţie, să fii primar general şi să apelezi la justiţia lui Plahotniuc pentru a te menţine în funcţie, în timp ce o parte din colegii noştri nu sunt prezenţi aici în sală. Noi propunem un simplu exerciţiu democratic, ca locuitorii municipiului Chişinău să-şi exprime atitudinea faţă de calitatea administrării oraşului. Chiar dacă astăzi s-a făcut totul pentru a nu fi numărul suficient de consilieri prezenţi în sală, lupta va continua nu pentru fotoliul de primar general, dar pentru ruperea Chişinăului din captivitate, pentru aducerea oraşului la normalitate”, a declarat după şedinţă liderul de opinie, Oazu Nantoi, consilier în CMC din partea Partidului Popular European.

Consilierul din partea fracţiunii Partidul Nostru, Ilian Caşu, consideră că „marea majoritate a cetăţenilor din Chişinău ştiu că Chirtoacă trebuie demis. Pe primar numai problemele oamenilor nu-l interesează”.

Totodată, Ion Ceban, consilier din partea socialiştilor a afirmat că ştie cel puţin trei persoane care „au zis că vor vota pentru referendum. În două luni de zile, ei personal şi familiile lor să fie terorizate în asemenea hal încât astăzi (marţi – n.r.) să nu vedem nici un liberal”. „Cât de mult trebuie să dispreţuieşti oamenii care te-au votat?”, s-a întrebat retoric socialistul.

La rândul său, Dorin Chirtoacă se apără menţionând că acţiunea consilierilor din PPEM şi PSRM nu este decât un circ, „umblă numai cu vorbe goale, acuzaţii sterile şi cu scamatorii”.

Potrivit consilierului din partea PPEM, Veaceslav Bulat prezent la emisiunea „Ora expertizei” de la Jurnal TV a confirmat că acest referendum va avea loc, dacă nu acum, mai târziu, cu siguranţă când consilierii se vor organiza mai bine.

„Nu ne-am organizat aşa cum de exemplu a făcut-o PL. Faptul că au ascuns primarul în WC, faptul că au închis fracţiunea în biroul fracţiunii, faptul că au pus doi paznici în primărie, unul la intrare altul la etajul doi, ca să nu permită consilierilor liberali să ajungă în sala de şedinţe şi să-şi expună opinia, asta este deja de râsul găinilor şi asta înseamnă că lucrurile în PL au degradat foarte mult în comparaţie cu anul 2012”, a mărturisit Bulat.

Şi Ceban a confirmat că aleşii locali din partea liberalilor despre care se cunoştea că ar putea vota pentru organizarea referendumului, au fost închişi în alte săli pentru a nu ajunge la şedinţă, adăugând că „în mod normal ar fi trebuit să existe voturi. Consilierul de la PLDM a venit noaptea din Iaşi ca să participe la şedinţă. Ce s-a întâmplat în perioada orelor 7-9 dimineaţă nu ştiu, că n-a intrat în sală”.

Menţionăm că propunerea organizării unui referendum în vederea demiterii edilului Chişinăului a venit din partea formaţiunii municipale PPEM după ce s-a constatat că Primarul General, cu fracţiunea Partidului Liberal din consiliu, au declanşat o campanie de obstrucţionare a activităţii CMC. La acea etapă, liderul PL Mihai Ghimpu a recurs la şantaj în cadrul coaliţiei de guvernare, iar ulterior i-ar fi cerut chiar lui Plahotniuc să fie aprobată o astfel de lege. Ulterior şi un grup de activişti civici au venit în susţinerea consilierilor, însă iniţiativa activiştilor a primit refuz din partea Curţii de Apel Bălţi.

Notabil este faptul că primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă este considerat de mai mulţi activişti civici, cât şi membri ai Consiliului Municipal Chişinău ca fiind parte a sistemului lui Plahotniuc, întrucât majoritatea deciziilor pe care le ia sunt dirijate de acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe